Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Laurin vinkit luovuuden hyödyntämiseen

Lauri Järvilehto, FT, on Aalto-yliopiston työelämäprofessori sekä yksi Aalto Ventures Programin johtajista ja hän oli mukana Urasummitissa puhumassa meille luovuudesta. Lauri on kirjoittanut monia bestseller-teoksia ajattelusta ja oppimisesta ja luennoi säännöllisesti ympäri maailmaa. Tuorein kirja “Pim, olet luova!” ilmestyi keväällä 2020.

Kun ihminen on elossa, niin senhän täytyy kyetä toimimaan yllättävissä tilanteissa yllättävillä tavoilla. Jolloin se tarkoittaa, että meillä on kaikilla luovuuden kyvykkyys.

Laurin mukaan tärkeimmät tulevaisuuden työelämätaidot ovat itseohjautuvuus ja sisäinen motivaatio, luovuus sekä oppimaan oppiminen. Haastattelussa pureuduttiin tarkemmin luovuuteen ja luovuutta voikin Laurin mukaan harjoitella erilaisin metodein.

Voit aloittaa vaikka siitä, että kirjoitat asioita ylös. Jos et taltioi ideoita, joita saat matkan varrella, käytettäviä ideoita on vähemmän. Ne kaikista luovimmat tyypit kirjoittavat Laurin mukaan jokaisen uudenlaisen ajatuksen ylös, eivätkä ideat välttämättä toteudu heti – jos ne toteutuvat ollenkaan.

Sama pätee uran suhteen. Kun asioita kirjoittaa ylös, voi urasuunta muotoutua jopa ihan huomaamatta. Pohdi mikä kiinnostaa, miten asioita voisi tehdä eri tavalla ja millaisten asioiden parissa haluaisit työskennellä. Mieti näitä parin vuoden välein ja vertaa nykyhetkeen – toteutuvatko ne arjessasi?

Laurin vinkit urallesi:

 1. Pohdi mikä sinua aidosti kiinnostaa tekemisen muotoina.
 2. Jostain täytyy saada palkkaa, joten mieti sitten miten hyödytät kiinnostuksillasi yhteiskuntaa. Missä kiinnostuksen kohteesi kohtaa maailman tarpeet?
 3. Kirjoita aina parin-kolmen vuoden välein ylös sellaiset asiat, jotka sinua oikeasti kiinnostavat ja vertaa niitä siihen mitä teet. Hyvä työkalu tähän on kutsumuskartta (löydät sellaisen helposti googlettamalla.)
 4. Lauri itse käyttää luovien ajatusten ja ideoiden kirjaamiseen Evernote-ohjelmaa. Kokeile esimerkiksi sitä ajatustesi kokoamiseen.

Brando kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun

Brando Louhivaara on luovuuden ja innovatiivisuuden kehittäjä ja toiminut urallaan luovana johtajana sekä valmentajana ja tuottajana mediassa. Hän on juuri perustanut KollaBolla-nimisen yrityksen, jonka tavoitteena on vapauttaa lisää luovaa ongelmanratkaisua yrityksiin. Brandolla on omien sanojensa mukaan yrityksensä parissa jo viides ura meneillään.

Kuten Laurikin, Brando korostaa luovuuden ja luovan ongelmanratkaisun merkitystä urakehityksessä. Luovuus on Brandon mukaan kyky tarkastella maailmaa avoimin silmin ja eräänlaista leveää ajattelua. Hän kehottaa avaamaan silmät, katsomaan maailmaa ja poimimaan sekä yhdistelemään sieltä asioita. Älä mieti niinkään sitä millainen urasi on nyt, vaan mitä urasi voisi olla. Kirjoita auki tulevaa ja luo suunnitelmaa.

Brandon vinkit, jos etsit uusia suuntia urallesi: 

 1. Mene sinne mikä sinua kiinnostaa. Tarkastele ja tunnista mikä sinuun vetoaa. Voiko siitä tehdä ammatin? Sitten vaan luovuutta kehiin.
 2. Piirrä karttaa siitä, mikä sinua kiinnostaa. Näin sinun on helpompaa hahmottaa sinua kiinnostavia asioita ja mielenkiinnonkohteitasi.
 3. Lueskele trendiraportteja ja pohdi, onko niissä jotain uutta ja kiinnostavaa, jossa haluaisit olla mukana.
 4. Hanki paljon tietoa ja yhdistele sitä. Piirrä siitä jonkinlainen yhtälö.
 5. Voit luoda esimerkiksi IKIGAI-kartan avulla oman urasuunnitelman (löydät kartan googlettamalla).

Brandon vinkit työnhakijoille:

 1. Ole luova, erotu massasta. Tee mahdollisimman erottuva työhakemus, jossa sinun timanttisi tulee varmasti selväksi.
 2. Kuuntele ystäviäsi ja läheisiäsi. Miten he määrittelevät sinut? Pohdi sitten miten saat sanoitettua sen mahdolliselle uudelle työnantajalle.

Jos Urasummit meni ohi ja haluat katsoa kaikki 17 haastattelua, löydät ne Onnistujan urapalvelusta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

 • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
 • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
 • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
 • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
 • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä