Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 13.8.2020

Tägit: Osaaminen, Työnhaku, Urajohtaminen

Pertun vinkit uudenlaisiin urapohdintoihin

Innovaattori ja tulevaisuuden työelämän visionääri Perttu Pölönen kertoi Urasummit-haastattelussa ajatuksiaan mm. uran rakentamisesta ilman toimenkuvien tai titteleiden rajoituksia.

Mä oon aina elänyt vähän silleen, että olen yrittänyt olla vapaa tietyistä tavoitteista. Etten mä liikaa miettis pelkästään sitä. Mä en tiedä mikä musta tulee isona, mä en tiedä mitä tästä seuraa, tai mihin tästä mennään vuoden-kahden päästä. Katon, mitä maailma tuo tullessaan ja yritän muuttua sen mukana.

Pertun mukaan yleinen ajatus on, että jos osaa paljon kaikkea ja on ns. jokapaikanhöylä, niin se tarkoittaa sinun olevan keskinkertainen osaamissasi asioissa. Nämä eri asiat Pertun mukaan kuitenkin tukevat toisiaan. Kun teemme monia erilaisia juttuja, voimme myös yhdistää niitä ja ne hyödyttävät toisiaan. Monipuolisuus on siis hyväksi.

Perttu pitää perinteisiä titteleitä myös haasteellisina. Tässä ajassa titteli usein määrittää sitä kuka olet, mutta jokainen meistä on kuitenkin enemmän kuin tittelinsä. Kun identiteetti rakentuu vahvasti tittelin päälle, ei se päivity kovin nopeasti. Maailma kuitenkin muuttuu kiihtyen ja tässä on Pertun mukaan ristiriita.

Perttu vinkkaa käyttämään sellaisia sanoja itsestään, jotka eivät rajoita, vaan joustavat. Voisit olla esimerkiksi kirkastaja, selkiyttäjä, kampanjoija, värittäjä, mahdollistaja tai punoja – nämä ovat sanoja, jotka kuvastavat toimintaa. Perttu haastaakin meidät pohtimaan, miten voisimme päivittää tittelin ja ammattinimikkeen tulevaisuuteen sopivaksi? Mitä sanaa käyttäisimme itsestämme, jos se normaali titteli pitäisi unohtaa kokonaan? Pohtimalla näitä asioita, voimme oppia itsestämme uutta.

Pohtiessaan uraansa ja mieluisia töitä, Perttu itse miettii arvojaan ja millaisten asioiden parissa hän haluaaa tehdä töitä. Millaista arkea haluaa elää tai millaisten asioiden puolesta haluaa työskennellä. Kun tekee itseään suuremman asian kanssa töitä, tuo se merkityksellisyyttä työhön. Pertulle on myös tärkeää jakaa oppimaansa eteenpäin.

Pertun uravinkki on: Kehitä sellaisia taitoja, jotka auttavat sinua läpi elämän. Keskity taitoihin, jotka palvelevat sinua kaikessa mitä teet. Mieti mitkä asiat pysyvät työelämässä täysin samanlaisina vuosia eteenpäin? Kun löydät ne, voit investoida niihin ja ne eivät mene hukkaan.

Anu kertoo tekoälyn roolista työnhaussa

Anu Passi-Rauste on kouluttaja, tekoälyinnovaattori, tulevaisuuden oppimisen asiantuntija, sekä totta kai myös elinikäinen oppija. Hän vastaa Headai:n liiketoiminnan kehityksestä ja yhdistää työssään osaamistaan koulutuksesta ja tekoälystä.

Anu kertoi Urasummit-haastattelussa tekoälystä ja miten se hyödyttää työnhakijaa. Anu vinkkasi, että oma osaaminen kannattaa tehdä näkyväksi, jotta myös tekoäly löytää sinut ja osaamisesi. Tekoälyn avulla voit myös kerätä työmarkkinatietoa ja faktaa siitä mitä tarpeita on olemassa ja mitä osaamista eri aloilla tarvitaan.

Miten työnhakija pystyy parantamaan omaa näkyvyyttään tekoälyn silmissä?

Miten voi tekoälyn avulla kehittää omaa markkina-arvoaan työmarkkinoilla?

On tärkeää harjoittaa omaa pohdintaa siitä, mitä tekoälyn taustalla on, miten se toimii ja millaisia suositteluja se tekee meille päivittäin esimerkiksi työpaikoissa, musiikissa tai videoissa.

Anu vinkkaa myös muutaman sovelluksen, jotka käyttävät tekoälyä ja joilla voi käydä kokeilemassa sen toimintaa ura-asioihin liittyen:


Jos Urasummit meni ohi ja haluat katsoa Anun ja Pertun vinkit kokonaan sekä 15 muuta timanttista haastattelua, löydät ne Onnistujan urapalvelusta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä