Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Growth Specialist, MPS Lifeworks / 8.9.2022

Tägit: Itsensä kehittäminen, Osaaminen, Urajohtaminen

Mitä kaikkea sinulle voi tapahtua, kun kehität osaamistasi? Pohdin asiaa oman urakehitykseni kautta. Osaamisen kehittämisen myötä on tarjoutunut aika mukava määrä hyötyjä ja mahdollisuuksia, joista haluan vinkata sinullekin!

Miksi osaamista kannattaa kehittää?

Kasvatat työmarkkina-arvoasi

Työmarkkina-arvo = Henkilön, hänen tutkintonsa ja osaamisensa kysyntä työmarkkinoilla. Työmarkkina-arvo kasvaa omaa osaamista kehitettäessä ja päivitettäessä. Lähde: Uraohjauksen sanakirja

Työelämä ja yritysten osaamistarpeet muuttuvat, joten sinä et voi jämähtää nykyhetkeen. Varsinkaan asiantuntijatyössä ei kannata turvautua siihen, että tämän hetken osaamisesi riittää takaamaan menestyksekkään uran tulevaisuudessa.

Tutkimusten mukaan opittujen taitojen arvo puolittuu 5-6 vuodessa ja tekniset taidot vanhentuvat jo 18 kuukaudessa.

Voit lähteä pohtimaan työmarkkina-arvon kasvattamista erottautumisella. Miten sinä erottaudut muista? Mikä on sinun henkilökohtainen kilpailuetu urallasi? Kaikissa meissä on se jokin juttu, mikä tekee meistä ja osaamisestamme spesiaalin. Yleensä se on jokin osaamisten ja ominaisuuksien yhdistelmä.

Voit rakentaa itsellesi erottautuvan osaamisyhdistelmän osaamista kehittämällä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse oppia. Suosittelen opettelemaan niitä asioita, joista on sinulle aidosti hyötyä urallasi. Keskity erottavan osaamisen sekä tulevaisuuden työelämätaitojen kehittämiseen.

Tiedät jo valmiiksi monesta asiasta jotain; joten tutkaile osaamistasi, tunnista osaamisaukot ja pyri täyttämään ne.

Pidät useita uramahdollisuuksia avoinna

Oletko kuten minä (ja lähes jokainen tuntemasi tyyppi) ja olet kiinnostunut monesta? Kiinnostuksen kohteet vaihtuvat kerran vuodessa, tai useamminkin ja lähijohtajasi on pulassa, kun pyrkii miettimään sinulle sopivia ja mieluisia tehtäviä.

Se, miten suhtaudut muutokseen ja miten nopeasti opit uutta, vaikuttaa isosti uratulevaisuuteesi.

Jos et ole määrittänyt urallesi tiettyä suuntaa, pidät mahdollisuudet parhaiten avoinna osaamista kehittämällä. Erilaisilla osaamisilla vakuutat työnantajan ja osoitat olevasi aktiivinen ja innokas kehittämään itseäsi.

Kyky oppia uutta on yksi tulevaisuuden työelämätaidoista ja ihan jo senkin takia oppimiseen kannattaa kiinnittää arjessa huomiota. Oppimisesta voit muuten lukea lisää täältä.

Sinulle tarjoutuu mahdollisuuksia sisäisille urapoluille

Person holding a coffee cup and talking so someone at a tableKun osoitat aktiivisuutta ja osaamista erilaisilla osa-alueilla, myös muut huomaavat sen. Tämän lupaan! Jos olet tällä hetkellä töissä, sinulle voi tarjoutua monenlaisia mahdollisuuksia nykyisellä työnantajalla. Osoita, että kehität osaamistasi, opit ja olet aktiivinen, niin tulet todennäköisesti mieleen uusia roolituksia mietittäessä.

Voit myös jutella esimerkiksi lähijohtajasi kanssa asioista, joiden parissa voisit kehittää osaamistasi. Sitä kautta voitte pohtia sinulle sisäisiä projekteja, työnkiertoa tai muita mahdollisuuksia.

Tästä minulla on ihan omakohtaista kokemusta. Olen vaihtanut organisaation sisällä tytäryhtiötä ja päässyt hiljattain kehittämään osaamistani projektijohtamisen parissa, sillä sain vastuulleni organisaation sisäisen projektin vetämisen. Se toivottavasti poikii jatkossa lisää sisäistä urakehitystä ja täysin uudenlaisia mahdollisuuksia.

Työnteko helpottuu

Monet osaamiset ovat yhdisteltävissä ja näitä yhdistelmiä kannattaa tarkastella tarkemminkin. Jos opit jotain uutta ja nykyiseen työhösi liittyvää, voi työn tekeminen helpottua.

Esimerkiksi markkinoinnin osaajan opetellessa graafista suunnittelua, hän voi toteuttaa markkinointimateriaalit itse ja työ helpottuu. Kun HR:ssä työskentelevä kehittää osaamistaan viestinnän parissa, olennainen osa hänen työstään helpottuu. Aloittelevan yrittäjän kannattaa opetella koodausta, jotta hän osaa tehdä itselleen verkkosivut ja ylläpitää niitä. Tässä vain muutamia esimerkkejä.

Mikä uusi osaaminen helpottaisi sinun työtäsi? Ja kun keksit sen, mieti miten voisit itse lisätä oppimismahdollisuuksia joka viikolle?

Osaamisen kehittäminen vaikuttaa siis hyvinkin positiivisesti niin urakehitykseen, työllistymiseen kuin työn tekemiseenkin. Tärkeää osaamisen ja uran kehittämisessä on kuitenkin muistaa, että viime kädessä vastuu oman työmarkkina-arvon kehittämisestä on sinulla itselläsi. Ei työnantajalla, HR:llä tai esihenkilöllä, vaan sinulla.

Tartu siis toimeen – mieluummin heti kuin myöhemmin!


Blogin kirjoittaja Suvi on kasvatustieteilijä ja kehittänyt viime aikoina osaamistaan mm. digitaalisen markkinoinnin, HubSpot-työkalujen sekä projektijohtamisen parissa.


Haluaisitko saada selkeät askeleet ja toimintasuunnitelman osaamisen kehittämiselle? Kokeile uutta Tunnista osaamisesi ja kehitä sitä -verkkokurssia Onnistujan urapalvelussa. Kurssin jälkeen tiedät, mitä osaamista juuri sinun kannattaisi kehittää ja sinulla on suunnitelma osaamisen kehittämiselle. Kokeile 14 päivää maksutta!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä