Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Jonna Hämäläinen, Customer Happiness Coordinator.

Jonna Hämäläinen

Customer Happiness Coordinator / 5.5.2022

Tägit: Työnhaku, Uramuutos

”Kiitos mielenkiinnostasi tehtävään, mutta valitsimme tällä kertaa kokeneemman hakijan.” – Kuulostaako tämä tutulta?

Kokoaikaisen työpaikan nappaaminen tai uramuutoksen tekeminen voi olla haastavaa, kun vastassa on kokeneempia hakijoita eikä itseltä vielä löydy tarpeeksi kokemusta. Mistä sitten saada työkokemusta, jos ei saa töitä?

Kokoaikaisen paikan sijaan kannattaa pohtia muita vaihtoehtoja, joilla kartuttaa tarvittavaa työkokemusta. Tämän vuoksi listasimme uransa alussa olevilla ja uramuutoksesta haaveileville hyviä vaihtoehtoja työkokemuksen kerryttämisen ilman kokoaikaista työpaikkaa.

Osa-aikatyö

Osa-aikatyö on oivallinen vaihtoehto työkokemuksen kerryttämiseen jo opiskeluiden ohella, sillä usein osa-aikatöitä pystyy tekemään itselle sopivina aikoina. Yritykset kaipaavat yleensä osa-aikaisia työntekijöitä avustaviin töihin, joita ei kuitenkaan riitä kokopäiväisesti.

Saat kuitenkin arvokasta kokemusta, ja jos yritykselle tulee tarvetta kokoaikaiselle työntekijälle, sinulla on jo jalka oven välissä kyseiseen tehtävään.

Kesätyö

Kesätyö on hyvä mahdollisuus saada työkokemusta, sillä vaatimukset työnhakijalle ovat pienemmät etkä välttämättä tarvitse työkokemusta ollenkaan. Kesätöissä pääsee pitkälle jo halulla oppia ja reippaalla can do -asenteella.

Hyville kesätyöntekijöille voi löytyä jatkossakin yrityksestä töitä osa-aikaisuuden, määräaikaisuuden, sijaisuuden tai jopa kokoaikaisuuden merkeissä. Kesätyöt myös antavat sinulle näkemyksen siitä, mitä haluat tai et halua jatkossa uraltasi.


💡 VINKKI: Tarvitsetko apua työurasi starttivaiheeseen? Startti työnhakuun -sparrausta sopii sinulle, joka olet etsimässä uutta työtä ja kaipaat rekrytoinnin ammattilaisen yksilöllisiä vinkkejä työhakusi eri vaiheisiin. Tutustu täältä!


Trainee-ohjelma

Trainee-ohjelma on hyvä askel kohti asiantuntijatehtäviä silloin, kun työkokemusta on joko hyvin vähän tai ei ollenkaan. Ohjelmat sopivat niin opiskelijoille kuin vastavalmistuneille ja niiden tarkoituksena on kasvattaa nuorista osaajista alan asiantuntijoita työn ohessa.

Näiden ohjelmien etuna on se, että sinulla ei tarvitse olla työkokemusta alalta ja yritys on valmis kouluttamaan sinut kyseiseen tehtävään. Lisäksi useat yritykset maksavat pientä korvausta harjoittelijalle ja monet jopa työllistyvät kokoaikaisesti yritykseen harjoittelun jälkeen.

Trainee-ohjelmat kestävät yleensä 6–12 kuukautta yrityksestä ja tehtävästä riippuen. Katso Duunitorin lista yrityksistä, jotka tarjoavat trainee-paikkoja.

Rekrytoiva koulutusohjelma

Rekrytoiva koulutusohjelma tarjoaa työnhakijalle hyvän mahdollisuuden itsensä lisäkouluttamiselle, työkokemuksen saamiselle ja mahdollisuuden työllistymiseen. Rekrytoivat koulutusohjelmat ovat työllistymiseen tähtääviä koulutuksia, jossa oppiminen koostuu asiantuntijakoulutuksista ja työssäoppimisesta käytännön tehtävissä jossakin alan yrityksessä.

Koulutukset kestävät yleensä 3–9 kuukautta riippuen ohjelmasta ja nämä ohjelmat sopivat myös jo kokeneemmallekin työnhakijalle, joka haaveilee alan vaihdosta.

Harrastukset

Kokemusta voi saada muualtakin kuin töistä tai harjoitteluista, kuten harrastuksista ja erilaisista projekteista. Voit osoittaa omaa osaamistasi kokoamalla portfolion etkä edes tarvitse työkokemusta sen tekemiseen, vaan voit kerätä taidonnäytteitäsi projekteista ja harrastuksistasi.

Etenkin luovilla aloilla portfolio on jopa suositeltavaa eikä sen tarvitse olla erillinen sivusto, vaan se voi olla blogisi, Instagram- tai TikTok -tilisi, jos haet esimerkiksi copywriterin, somemarkkinoijan tai kuvaajan työpaikkoja.

Vaikka portfolion ajatellaan olevan luovien alojen työnhakijoille, siitä on hyötyä myös muille, kuten koodareille, web- ja sovelluskehittäjille. Voit esimerkiksi osoittaa taitojasi luomalla nettisivun, mobiilisovelluksen tai ladata koodiasi GitHubiin.

Toivottavasti vinkeistä on apua niin kokemuksen kerryttämiseen kuin työpaikan nappaamiseen!

PSST! Lue Tiinan vinkit, miten tehdä CV ilman työkokemusta.


Jos kaipaat vinkkejä työnhakuun, Onnistujan urapalvelun avulla päivität työnhakutaitojasi ja nostat CV:si, LinkedIn-profiilisi ja työhakemuksesi tasoa rekrytoijien silmissä. Kokeile maksutta 14 päivän ajan! *


*Maksuttoman kokeilujaksosi jälkeen tilaus jatkuu hintaan 19 €/kk, ellet peru sitä kokeilujakson aikana.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä