Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Erno Heino

Recruitment Marketing Coordinator, MPS Career / 12.8.2021

Tägit: LinkedIn, Työnhaku

Kyllä! Ei… Ehkä? 

Vastaus riippuu varmasti paljon siitä, keneltä kysytään. 

VIIME VUOSINA esillä olleiden tietoturvaan, yksityisyyden suojaan ja muihin yleiseen turvallisuuden tunteeseen kolahtavien uutisten myötä on ymmärrettävää, että moni suhtautuu vähintäänkin varauksella erilaisiin sosiaalisen median palveluihin – riippumatta siitä käyttävätkö he itse näitä palveluita vai eivät. 

Jokainen tekee lopulta itse omat johtopäätöksensä siitä, mitä tietoja itsestään haluaa verkossa jakaa. Tämän lyhyen blogin on tarkoitus tarjota jotain näkökulmia pohdinnan tueksi. 

Mikä LinkedIn on? 

LinkedIn on Microsoftin omistama Yhdysvalloista lähtöisin oleva työelämään keskittyvä verkkopalvelu ja sosiaalisen median alusta. LinkedIn-käyttäjiä on maailmanlaajuisesti yli 770 miljoonaa käyttäjää yli 200 maassa. Suomessa LinkedIn-käyttäjiä on noin 1,5 miljoonaa, joista viikoittain aktiivisia on noin 1 miljoona. 

LinkedIn työnhaussa 

LinkedInin hyödyt työnhaussa ovat kiistattomat: Suurin osa rekrytointeja työkseen tekevistä työskentelee päivittäin LinkedInissä.

Duunitorin vuosittain teettämän kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan vuonna 2021 n. 86% rekrytoijista ovat pitäneet LinkedIniä tärkeimpänä sosiaalisen median kanavana.

Vuonna 2020 n. 80% ovat pitäneet LinkedIniä ylipäätään tärkeimpänä rekrytointikanavana. Huomattava prosentti (5-8%) käyttää LinkedIniä myös työkaluna hakemusten vastaanottamiseen – jolloin nämä työpaikat ovat todennäköisesti saavutettavissa vain LinkedIn-käyttäjille. 

LinkedInistä on tullut myös monelle työelämän asiantuntijalle ensisijainen kanava verkostoitumiselle ja ajatusten vaihtamiselle. Työnhakija voi vastaavalla tavalla koettaa tehostaa työnhakuaan ilmoittamalla omalle verkostolleen uramuutoksista ja pyytää kontakteiltaan apua uuden työn löytämiseksi. 

Jos siis haluat huomattavasti parantaa mahdollisuuksiasi tulla löydetyksi esimerkiksi suorahauissa, on LinkedIn-profiilista merkittävää hyötyä. 

Mutta onko pakko? 

Ei. Ei vaikka ”miljoona muutakin suomalaista siellä on”. Mutta kannattaa silti harkita. On täysin mahdollista luoda menestyvä ura tai löytää unelmien työpaikka ilman, että työnhakija on luonut ensimmäistäkään sosiaalisen median profiilia. Mutta sosiaalisen median voi nähdä myös työkaluna, jota käytetään uran eri tavoitteiden saavuttamisessa yhtenä keinovalikoiman vaihtoehtona. 

Hyvä nyrkkisääntö onkin: Laita LinkedIniin – ja sosiaalisen median kanaviin – vain sellaista tietoa itsestäsi, jonka päätyminen ”vääriin käsiin” ei aiheuta sinulle vaaraa. 

Tällaisia yksityisyyttä vaarantavia tietoja voivat olla mm. kotiosoite, puhelinnumero ja syntymäaika. Näitä tietoja ei tarvitse julkisesti jaella (jos ei niin halua). 

Mikäli työnantajasi vaatii sinulta sosiaalisen median käyttäjää etkä sellaista haluaisi luoda, on tilanne hieman monimutkaisempi. Keskustele tästä ensin työnantajasi kanssa ja yrittäkää yhdessä keksiä ratkaisu tilanteeseen. Voit esimerkiksi ehdottaa profiilin luomista työnantajan antamilla tiedoilla ja sähköpostilla siten, että profiili on sinulle puhtaasti työpaikkaan sidottu työkalu. Ennakkotapauksia tilanteista ei julkisesti helposti löydy eikä aiheesta ole käyty suomalaisen työelämän kontekstissa paljoakaan julkista keskustelua. 

Mutta jos kuitenkin haluat 

Vaikka sosiaaliset mediat ja erilaiset alustat ovatkin vielä kehittymässä, ovat ne tulleet kiinteästi osaksi kulttuuriamme. Noudattaen yleisen varovaisuuden periaatteita voit huoletta liittyä osaksi erilaisia somealustoja. Muista liittyessäsi myös tarkastaa palvelun käyttäjän yksityisyysasetukset, joissa voit itse määritellä kuka näkee profiilisi ja miten tietojasi käytetään. 

Ja mitä LinkedIniin tulee – on sen omistuspohja Microsoftilla erillään esimerkiksi Facebookista ja Googlesta, jotka ovat kenties eniten ryvettyneet yksityisyydensuojaan liittyvissä skandaaleissa. 

Jos näitä näkökulmia arvioituasi päätätkin luoda LinkedIn-profiilin, olet tervetullut seuraamaan Lifeworksin yrityskanavaa ja uravinkkejämme palvelussa! Löydät meidät täältä. 


💡 Mikäli kaipaat rekrytoijan tukea oman LinkedIn-profiilisi hiomiseen, tutustu Lifeworksin Linkedin-sparraus-palveluun sekä Onnistujan urapalveluun.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä