Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 10.2.2022

Tägit: Työn tuunaaminen, Urajohtaminen, Urajumi

Mitäs jos ei menisikään uralla eteenpäin, vaan kokeilisi vaikkapa sivusuuntaa ensin? Pääsimme juttelemaan Uralla eteenpäin -podcastissa Steve Brownin kanssa luovuudesta sekä siitä, miten sitä voi hyödyntää työelämässä ja uralla.

Linda Neiglick, Suvi Poikela ja Steve Brown

Kuvassa Linda Neiglick (edessä), Suvi Poikela ja Steve Brown

Steve tekee tällä hetkellä kahta asiaa: hän pyrkii edistämään maailmassa luovia ideoita, jotta erilaiset asiat ratkeavat ja lisäksi hän auttaa ihmisiä olemaan luovempia, ratkaisemaan ongelmia ja tuottamaan uusia hyödyllisiä ideoita.

Hän toimii suomalaisten yritysten luovana johtajana ja auttaa heitä kehittämään luovuutta, tapoja tehdä työtä sekä ihmisiä. Hän on myös perustanut kahden psykologin kanssa yrityksen nimeltään Yellow, joka auttaa yrityksiä luovuuden kehittämisessä. Luovuutta tarvitaan laajemmin, kuin vain perinteisillä luovilla aloilla. Steve pohtiikin päivittäin työnsä lomassa, miten tämä missio edistyy.

”Maailma on täynnä idiksiä ja niillä ei tee mitään, jos niitä ei pysty toteuttamaan niin, että ne muuttuu hyödyllisiksi ihmisille ja liike-elämälle ja ylipäänsä kulttuurille ja kaikelle elämälle.”

Mitä luovuus on?

Luovuuden tieteellisen määritelmän mukaan luovuuden avulla tuotetaan uusia hyödyllisiä ideoita. Luovuus ei siis ole vain ideointia, vaan myös oikeanlaisten ongelmien löytämistä ja niiden määrittelyä. Toki luovuuteen sisältyy myös ne ideat, jotka ratkaisevat ongelmia ja ennen kaikkea ideoiden toteuttamista.

”Ensimmäinen steppi luovuudelle on se, että sä ylipäänsä uskot olevasi luova. Jos sä et usko, niin sä et vaan oo.”

Itseilmaisu ja taide eivät ole ainoita luovuuden tapoja. Me kaikki olemme luovia useita kertoja joka päivä ja Steve kehottaakin etsimään oman tavan olla luova. Mikä on sinun juttusi? Millaisia ongelmia haluat ratkoa? Minkälaisia ideoita haluat nähdä maailmassa? On myös hyvä muistaa, että aina ei tarvitse olla luova ja keksiä uusia tapoja tehdä asioita, vaan jotkut asiat ovat hyvin sellaisenaan.

Luovuuden hyödyt työelämässä

Steven mukaan luovuus hyödyttää työelämää kahdella tavalla. Se tuottaa hyvinvointia ja onnellisuutta, eli iloisuutta ja hauskuutta työhön. Ratkaisujen löytäminen ja niiden kanssa onnistuminen on mukavaa ja tuottaa samalla iloa. Toiseksi, luovuus tuottaa kasvua. Me haluamme kasvaa ja löytää uusia paikkoja, joissa asioita voidaan tehdä paremmin. Kun tämä mahdollistuu, yksilö ja sitä kautta organisaatio voivat paremmin.

Nämä kaksi kulkevatkin käsi kädessä. Kasvu tarvitsee kaverikseen hyvinvointia ja hyvinvointi taas puolestaan edesauttaa kasvua. Luovuudella on näissä suuri merkitys ja hyöty.

”Eihän sellaista alaa olekaan, missä ei ole ongelmia. Eli luovuutta tarvitaan ehdottomasti kaikilla aloilla.”

Suomalaiset eivät tyypillisesti koe olevansa kovin luovia. Jos luovuutta lähdetään kuitenkin tarkastelemaan työelämässä, löytyy sitä Steven mukaan erityisesti start-upeista. Suomalaiset start-upit ovat maailman menestyneimpiä, jos katsotaan paljonko ne ovat saaneet rahoitusta. 

”Yrittäjyys jos joku on todella luovaa. Sulla on järjetön määrä erilaisia ongelmia ratkottavana. Sun pitää pitää monta hattua päässä, pää kylmänä ja uskoa ittees. Ja koko ajan miettiä sun omaa pientä firmaa uusiksi.”

Miten omaa luovuutta voi houkutella esiin?

Uteliaisuus on Steven mukaan ensimmäinen askel. Voi pohtia, onko tarpeeksi usein utelias ja voiko käyttää uteliaisuutta ruokkiakseen luovuutta? Sitä kautta pääsee vahvistamaan onnistumisen kokemuksia sekä tapoja, joilla on päässyt positiiviseen lopputulokseen. Positiivinen kokemus siitä, että on ratkonut jonkin ongelman hyvällä lopputulemalla, ruokkii luovuuden kokemusta. Tämä puolestaan ruokkii uteliaisuutta ja sitten päästäänkin positiiviseen kehään. Usko siis omaan identiteettiin ja ruoki uteliaisuuttasi.

Etsi se oma tapa olla luova. Mikä on se oma juttu, mitä haluat tehdä? Millaisia ongelmia haluaa ratkaista ja millaisia ideoita haluaa nähdä maailmassa?

Miten urajumissa voi hyödyntää luovuutta?

Luovuutta voi Steven mukaan hyödyntää omalla urallaan tai työnhaussa palaamalla ongelman ääreen ja ottamalla riskejä. Kannattaa siis palata lähtökuoppiin. Mikä on se ratkaistava ongelma tai haaste uralla tai työelämässä? Onko se pomo, toimiala, vai jokin muu? Sitten vaan pohtimaan, mitkä olisivat mahdolliset ratkaisut ongelmaan.

”Jos muutosta haluaa, niin luovuutta tarvitaan.”

Yksi syy siihen, miksi ihmiset eivät tee uraliikkeitä on riskinsietokyky. Luovuutta ei voi olla ilman, että ottaisi riskejä. Luovuutta voi käyttää myös nykyisessä työssä saadakseen aikaan pieniä muutoksia. Pohdi esimerkiksi miten asioita voisi tehdä paremmin, mitkä ovat ongelmia, jotka pitäisi ratkoa tai voisitko tehdä organisaatiossasi jotain muutakin oman työsi ohessa.

Steve kertoo podcast-jaksossa myös oman luovan uratarinansa pikaruokaravintolan työntekijästä luovaksi johtajaksi ja antaa kuuntelijoille uravinkkinsä. Voit kuunnella jakson Uralla eteenpäin -podcastista Spotifysta, Suplasta tai Googlen ja Applen podcast-palveluista.


Lisää vinkkejä luovuuden hyödyntämiseen uralla ja työelämässä löydät tästä blogista. Jos luovuuden teema kiinnostaa ja kaipaisit ideoita työsi tuunaamiseen, lue myös Lindan blogiteksti ”Oletko kokeillut työn tuunaamista?”.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä