Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Growth Specialist, MPS Lifeworks / 3.3.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Itsetuntemus, Motivaatio, Osaaminen, Urajohtaminen, Yleinen

Oman uran johtaminen voi olla hyvinkin suunnitelmallista, tai sitten ura voi edetä poukkoillen ja sattumien kautta. Urajohtamisesta kannattaa kuitenkin tehdä osa arkea, jolloin sitä tulee tehtyä vähän kuin huomaamatta.

Aktiivisen urajohtamisen avulla esimerkiksi työnhaku voi olla hitusen helpompaa, kun omat motiivit, vahvuudet ja itselle sopivat organisaatiot ovat jo valmiiksi tiedossa. Aikaa ja energiaa säästyy vaikkapa niiden sopivien organisaatioiden kontaktoimiseen, kun tietää jo valmiiksi mitä haluaa ja miten siitä kertoo.

Mutta mistä sitten aloittaa urajohtamisen kanssa?

Urajohtamisen kolme tärkeää askelta ovat itsetuntemus, suunnittelu ja toteutus

1) Itsetuntemus

Urajohtaminen ja uran suunnittelu lähtee siis liikkeelle itsetuntemuksesta. Aloita pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

Listaa vastaukset näihin kysymyksiin ja mieti, toteutuvatko asiat nykyisessä työssäsi. Voisitko muuttaa joitain asioita muuttamalla elementtejä työssäsi? Jos haluat vaihtaa työpaikkaa, pohdi myös, millaiset reunaehdot uudessa työssäsi voi olla. Voitko esimerkiksi tinkiä työpaikan sijainnista, palkasta tai työajoista?

💡 Vinkki: Itsetuntemuksen vahvistamisen tehtäviä löydät Onnistujan urapalvelusta.

2) Suunnittelu

Kun tunnet itsesi ja tiedät mitä osaat, siirry seuraavaksi suunnitteluvaiheeseen.

Tee urastasi suunnitelma, johon määrität tavoitteet, aikataulun ja tarvittavat askeleet tavoitteen saavuttamiseksi.

Uraan ja sen kehitykseen vaikuttavat luonnollisesti monet muuttuvat seikat, kuten ympäristö ja sattumukset, joihin et voi itse vaikuttaa. Voit kuitenkin tehdä itsellesi tavoitteita ja kartoittaa itsetuntemustasi tasaisin väliajoin. Hyvä paikka tarkastella ja päivittää suunnitelmaa on esimerkiksi oma syntymäpäivä tai vuoden vaihde. Kun tarkastelulle määrittää tietyn ajankohdan, siitä tulee luonteva rutiini.

On hyvä myös muistaa, että uraa voi johtaa monella tavalla. Urasuunta voi mennä ylöspäin, mutta se voi liikahtaa myös sivulle, tai joskus tilanne voi vaatia pientä steppiä alaspäin. Aina ei myöskään välttämättä tarvitse vaihtaa työpaikkaa tai tehdä suurta uramuutosta. Omaa työtään voi tuunata eri tavoin, tai omassa organisaatiossa voi miettiä uudenlaisia työtehtäviä tai roolituksia. Voit lukea nykyisen työn tuunaamisesta uravalmentaja Päivi Montgomeryn aiemmin julkaistusta blogista.

3) Toteutus

Suunnitelman tehtyäsi ryhdy toimeen.

Luo jatkuvasti merkityksellisiä verkostoja, jotka voivat auttaa sinua etenemään urallasi. Tee osaamisesi ja persoonasi tiettäväksi verkostollesi esimerkiksi LinkedInissä. Aktiivinen näkyminen verkostoille palkitaan silloin, kun olet hakemassa uutta työtä. Kun olet työnhaussa, kerro siitä mahdollisimman monelle. Voit saada uusia mahdollisuuksia verkostosi kautta.

Kehitä osaamista, jota sinulla pitää olla saavuttaaksesi uratavoitteesi. Pohdi myös, miten erottaudut positiivisesti muista alasi osaajista. Millaista erottautuvaa osaamista voisit hankkia? Millaista osaamista tulevaisuuden muuttuva työelämä vaatii?

Jos et pääse yksin asioita pyörittelemällä eteenpäin, ota kaveriksi urasparraaja, uracoach tai mentori. Ulkopuolinen näkemys antaa uusia ajatuksia ja näkökulmia ja saattaa avata täysin uudenlaisia ajatuksia uran suhteen.

Tähän loppuun heitän kuitenkin pienen disclaimerin. Urajohtamista ei välttämättä tarvitse tehdä ollenkaan. Ura voi olla (ja hyvin todennäköisesti onkin) sattumusten summa, jossa erilaiset tilanteet ja ihmiset johdattavat sinut tiettyyn paikkaan ja työhön. Haahuilu on täysin ok.

Jollain tavalla muutoksiin on kuitenkin hyvä varautua. Kuten olemme huomanneet, mitä tahansa voi sattua. Lomautus tai irtisanominen voi tulla eteen yllättäenkin ja jos on pitänyt huolta osaamisestaan ja rakentanut itselleen laadukasta verkostoa, se todennäköisesti palkitaan ikävässä tai yllättävässä tilanteessa. Eikä tilanteen tarvitse olla edes ikävä. Erilaisiin muutoksiin valmistautuminen edistää varmasti uraasi, olit sitten missä uratilanteessa tahansa.


Blogin kirjoittaja Suvi Poikela pohtii itse tasaisin väliajoin oman urapolkunsa suuntaa ja varautuu erilaisiin käänteisiin kehittämällä osaamistaan osana arkea. Ja haahuilee myös ihan riittävästi.


Löydät Onnistujan urapalvelusta apua ja vinkkejä jokaiseen kolmeen urajohtamisen vaiheeseen. Opi tuntemaan itsesi, suunnittele ja toteuta suunnitelma erilaisten kurssien, harjoitusten ja videoiden avulla, silloin kuin itse haluat.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä