Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Päivi Montgomery

Päivi Montgomery

Career Coach / 26.6.2018

Tägit: Työn tuunaaminen

MEILLÄ on tapana peilata omaa toimintaamme kollegoidemme toimintaan ja ottaa heiltä vaikutteita. Hyvässä ja pahassa. Näin organisaation kulttuuri ja kirjoittamattomat säännöt leviävät ihan huomaamatta, istumapaikat kahvihuoneessa pysyvät samoina ja rauha säilyy, ainakin melkein.

Omaksumme toisiltamme myös joka käänteessä hyödyllisiä ja hienoja asioita.

MUUTAMA TUTKIJA (Bakker, Rodriguez-Munoz & Vergel, 2016) päätti ottaa selvää, tarttuuko työn tuunaaminen kollegasta toiseen. Työn tuunaaminen tarkoittaa työntekijöiden oma-aloitteista ja omasta kiinnostuksesta lähtevää työtehtävien muuttamista siten, että työ ja omat voimavarat sopisivat mahdollisimman hyvin yhteen.

Mitä tuunaaminen oikein on?

JOS päätit opiskella Elements of AI -verkkokoulutuksen ymmärtääksesi paremmin tekoälyn vaikutusta omaan työhösi, se on työn tuunaamista. Jos pyysit kollegaasi ideoimaan kanssasi uutta projektia sen sijaan, että tekisit sen yksin niin kuin viime kerralla, se on työn tuunaamista. Minulle blogien kirjoittaminen työssäni vastaantulevista aiheista on työn tuunaamista – omasta kiinnostuksesta lähtevää, työtehtäviä monipuolistavaa toimintaa.

BAKKER JA KUMPPANIT tutkivat työpareja ja huomasivat, että nämä molemmat vaikuttivat toistensa työn tuunaamiseen. Mitä enemmän työntekijä tuunasi työtään eri tavoin, sitä enemmän myös työpari teki sitä. Lisäksi työtään paljon tuunaavilla kollegoilla oli työhönsä sitoutuneempia työpareja. Sinä voit siis itse sitouttaa kollegaasi organisaatioon samalla, kun toimit autonomisesti ja muokkaat työtäsi itsellesi mielekkäämmäksi!

Työn tuunaamisen tulee kuitenkin olla autonomista, itsestä ja omasta kiinnostuksesta sekä innostuksesta lähtevää.

ESIMIES ei oikein auta asiaa jos hän kehottaa tiimiläistään vähän tuunailemaan ja antaa juuri ennen lomia uusia nakkeja, joita ei ehdi itse hoitaa. Itsenäisesti työtään tuunaavat ovat hyvinvoivia, tyytyväisiä ja tehokkaita – eikä pelkästään omasta mielestään vaan myös muiden mielestä. Pomon olisi siis hyvä antaa tilaa ja itsenäisyyttä, jotta tuunaamista pääsisi tapahtumaan – ja jotta se tarttuisi.

TYÖN TUUNAAMINEN siis tarttuu kuin kesäinen punkki nivusiin ja seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Mutta nyt on kunkin aika tuunata itselleen rentouttava kesäloma ja miettiä tartuntavaaraa vasta lomien jälkeen.

Aurinkoista kesää kaikille lukijoilleni!


Päivin blogi on julkaistu aiemmin MPS:n Johtamisen maailma -blogissa 06/2018.


Lue lisää vinkkejä työn tuunaamiseen täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä