Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Career Coordinator / 13.5.2019

Tägit: Työnhaku

Opinnot kohta paketissa ja valmistuminen edessä? Jo opintojen aikana on mahdollista aloitella urapolkua, myös ilman varsinaista työpaikkaa. Vapaaehtois- ja järjestötoiminta sekä harrastukset kartuttavat työelämässäkin tarvittavia taitoja. Omia vahvuuksia ja osaamista kannattaa siis alkaa kartoittamaan jo opintojen aikana. Valmistuin itse hetki sitten yliopistosta ja jouduin tilanteeseen, jonka me kaikki vastavalmistuneet ennemmin tai myöhemmin kohtaamme – pohtimaan sitä seuraavaa etappia elämässä.

Opiskelin kasvatustieteitä ja generalistialalle tyypillisesti minulla ei ole koskaan ollut täysin selkeää kuvaa siitä, mikä minusta tulee valmistuttuani. Kuten monet muutkin, olen joutunut etsiskelemään sitä ”omaa juttuani” opintojen aikana. Mutta se etsiskely vasta onkin ollut antoisaa!

Tähän mennessä astelemani lyhyt urapolku on muotoutunut melko luontevasti erilaisten tekijöiden kautta. Tärkeä itseluottamusta parantava tekijä opiskeluaikana oli mentorointiin osallistuminen. Sain mentorikseni loistavan ja ammattitaitoisen HR-osaajan, jonka kanssa kävimme keskusteluita monista aiheista. Hän auttoi minua teroittamaan CV:ni työnhakua varten ja opetti minua tunnistamaan vahvuuksiani sekä kertomaan niistä myös muille.

Kokeilin opiskeluaikana todella monia juttuja. Palkkatyön lisäksi tein paljon järjestötyötä ja opin tunnistamaan asioita, joista pidän ja joissa pääsen käyttämään kykyjäni. Lähdin pelottomasti kokeilemaan asioita ja kun minulle tarjoutui mahdollisuus johonkin, otin sen rohkeasti vastaan. Olen saanut paljon myös osallistumalla erilaisiin koulutuksiin, tapahtumiin ja seminaareihin. Oman urapolun edistäminen jo opiskeluaikana on kannattava sijoitus tulevaisuuteen. Parhaimmassa tapauksessa pääset kiinni unelmahommaasi jo opiskeluaikana ja heti valmistuttuasi pystyt ottamaan seuraavan askeleen urapolullasi.

TOP 5 vinkit urapolun aloittamiseen jo opiskeluaikana:

1. Sano kyllä! Kun eteen tarjoutuu tilaisuus, ole rohkea ja tartu siihen.

2. Mene mukaan järjestö-, vapaaehtois- tai harrastustoimintaan. Järjestö- ja vapaaehtoistyössä sekä harrastusten parista löytyy yllättävän paljon elementtejä työelämästä ja työnantaja arvostaa varmasti aktiivisuutta jo opiskeluaikana. Järjestötyössä oppii esimerkiksi organisointi-, viestintä- ja tiimityötaitoja.

3. Mieti, mistä asioista nautit ja mitä tehdessäsi loistat. Onko se tutkiminen, kirjoittaminen, organisointi ja koordinointi, numeroiden parissa työskentely, ohjaustyö tai kansainvälisessä ympäristössä toimiminen? Kun tunnistat ne paikat ja aiheet missä taitosi pääsevät oikeuksiinsa, voi se ohjata sinua hieman lähemmäs sinulle sopivaa työtä.

4. Aloita CV:n tekeminen jo opiskeluaikana. Vaikka työkokemusta ei opiskeluiden ohella ehtisikään kertyä, harrastuksista ja vapaaehtoistoiminnasta saa jo paljon sisältöä. Vinkkejä CV:n tekemiseen niukalla työkokemuksella löydät täältä.

5. Harjoita kielitaitoasi. Korkeakoulu on loistava ympäristö harjoittaa kielitaitoa, koska sieltä löytyy paljon kansainvälistä toimintaa. Kielitaidon harjoittamista varten ei tarvitse välttämättä lähteä ulkomaille. Juttele vaihto-opiskelijoiden kanssa ja suorita englanninkielisiä kursseja, niin kielitaito karttuu kuin itsestään! Kansainvälinen ympäristö voi myös tuoda mahdollisuuksia tulevaisuuden työelämää ajatellen.


Suvi Poikela on hiljattain valmistunut kasvatustieteilijä. Hän on työskennellyt korkeakouluopiskelijoiden parissa edistäen opiskelijoiden työelämätietoutta ja tällä hetkellä hän työskentelee urakoordinaattorina Lifeworksilla edistäen monipuolisesti asiakkaiden urapolkuja.

Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta CV:n, työhakemuksen tai LinkedIn -profiilin tekemiseen tai päivittämiseen asiantuntijan avulla, tsekkaa vastavalmistuneen starttipaketti täältä. Palveluun sisältyy lisäksi Lifeworks Insider -jäsenyys kahden kuukauden ajaksi.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä