Lifeworks

/ 10.9.2020

Tägit: Itsetuntemus, Johtaminen, Työnhaku, Urajohtaminen

Alexin vinkit urakehitykseen

URA on Alexander Stubbin mukaan monen sattuman summa, mutta kaiken lähtökohtana on kuitenkin uteliaisuus ja ikuinen oppiminen.

Alex nostaa esiin kolme asiaa uralla etenemisessä:

  1. Opi opiskelemaan ja analysoimaan. Enää ei kannata oppia asioita ulkoa, koska teknologia mahdollistaa sen, että tieto on saatavilla nopeasti ja kootusti. On tärkeää osata kuroa erilaisia asiayhteyksiä kasaan ja yhdistellä asioita sen sijaan, että valitsisi vain yhden tietyn linjan.
  2. Itsensä hallinnointi. Työpaine on ja tulee jatkossakin olemaan kova. Jos mielen ja kehon tasapaino ei ole kunnossa, voi pitkässä juoksussa syntyä vaikeuksia.
  3. Alex nostaa empatiakyvyn tärkeimmäksi tekijäksi uralla menestymiseen. Kehitä tapaa, jolla tunneälysi kautta pääset käsiksi tilanteisiin toisen ihmisen kanssa. Näin pystyt erottautumaan koneista ja tuot lisäarvoa ihmisten kanssa työskentelyyn.

ALEX korostaa haastattelussaan myös sitä, että jokainen tarvii jossain elämänvaiheessaan apua muilta ja sitä tulisikin uskaltaa pyytää rohkeasti. Apua kannattaa pyytää ensisijaisesti perheeltä ja ystäviltä, mutta pääasia on, että voit luottaa ihmisiin joilta apua saat. Uralla ja elämässä tulee varmasti myös paljon epäonnistumisia ja pettymyksiä, mutta nekin on hyvä osata ottaa tyylikkäästi vastaan ja jatkaa eteenpäin.

KANSAINVÄLISELLE uralle haluaville Alex vinkkaa, että jos sinulla on kielitaitoa, uskallusta, mielenkiintoa ja intoa, kansainvälinen ura tapahtuu varmasti ihan itsestään. Nykyään kaikki urat ovat Alexin mukaan omalla tavallaan kansainvälisiä, koska olemme kansainvälisyydestä riippuva maa.

VIIMEISEKSI – anna asioiden tapahtua, älä pakota. Ole utelias ja uskalla oppia jatkuvasti jotain uutta. Jos nämä kaksi palikkaa ovat kohdillaan, hyvä asioita tapahtuu.

Sarin vinkit johtajana kehittymiseen

SARI Nevanlinna toimii matkustajaliikenteen liiketoimintajohtajana ja johtoryhmän jäsenenä Helsingin Satama Oy:ssä ja on vuoden 2019 nuori johtaja. Hän on liiketoiminnan ja asiakaskokemuksen kehittämisen ammattilainen ja erikoistunut isojen muutosten läpivientiin. Sarin mukaan johtajana toimimisessa on olennaisen tärkeää saada palautetta ja pysähtyä sen äärelle. On tärkeää pohtia mitä on matkan varrella tullut tehtyä, mihin on matkalla ja mitä on tekemässä.

PALAUTTEEN antamista ja vastaanottamista kannattaa Sarin mukaan harjoitella. Pelisilmä siihen, miten ja missä ajan hetkessä palautetta on hyvä antaa kehittyy harjoitellessa.

JOHTAMINEN on hyvin vaativaa ihmistyötä, joten siihen kannattaa lähteä hakemaan ammatillista viitekehystä. Johtajana on aika yksin ja kaikkia vaikeita asioita ei välttämättä voi käsitellä kollegoiden tai tiimiläisten kanssa. Asioiden käsittelemisessä voi auttaa esimerkiksi mentorointi.

Sarin vinkit johtajille:

  1. Urallaan eteenpäin haluavien kannattaisi säännöllisin väliajoin pysähtyä oman osaamisensa äärelle. On tärkeää pohtia esimerkiksi millainen oma työskentelytapa on, sekä millaisia elementtejä seuraavassa työpaikassa pitäisi löytyä.
  2. Jos haluat uutta tai muutosta urallesi, niin näytä se ulospäin. Varmista, että tietosi esimerkiksi LinkedInissä tai muualla sosiaalisessa mediassa ovat kohdillaan ja olet kertonut verkostollesi olevasi käytettävissä.
  3. Kehity ja kehitä uraasi aktiivisen palautteen avulla. Mitä enemmän sinulla on peilejä, joiden kautta voi tarkastella itseäsi, sen helpompaa sinun on kehittyä oikeaan suuntaan.

Jos Urasummit meni ohi ja haluat katsoa kaikki 17 haastattelua, löydät ne Onnistujan urapalvelusta.


Johtaja, kaipaatko sparrausta urallesi? Katso tästä palvelumme ylimmälle johdolle.