Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 25.5.2022

Tägit: Työnhaku

Vuoden 2021 Ammattilaisten työnhakututkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat turhauttavat hakijoita työnhaussa.

1. Riittämätön palaute prosessin aikana

Työnhakijat eivät koe saavansa riittävästi palautetta hakuprosessin aikana. Yleensä hakijalle ilmoitetaan, ettei hän saanut paikkaa ilman minkäänlaisia perusteluita. Useiden kielteisten päätösten saaminen voi turhauttaa, etenkin jos ei tiedä, miksi ei päässyt haastatteluun, tai miksi tehtävään valittiin joku toinen. Hakijoiden työllistymisen edistämiseksi olisi tärkeää antaa palautetta, jotta hakijat pystyisivät kehittämään työnhakutaitojaan. 

Kokeile tätä: Pyydä hakemuksestasi palautetta

Suurten hakemusmäärien vuoksi yritykset eivät välttämättä ehdi antamaan palautetta. Monet yritykset ovat kuitenkin valmiita antamaan palautetta, sitä vain pitää itse pyytää. Jos siis haluat saada palautetta hakemuksestasi tai haastattelustasi, pyydä rekrytoijalta palautetta sähköpostitse. 

2. Sopivaa työpaikkaa ei ole

Sopivien työpaikkojen löytäminen voi olla haastavaa, sillä työnhakukanavia ja ilmoituksia tuntuu olevan pilvin pimein. Vaikka kiinnostava tehtävä löytyisikin, ilmoituksen epäselkeys tai liialliset vaatimukset johtavat siihen, ettei paikkaa haeta. Tällöin päteväkin hakija saattaa kokea, ettei ole sopiva kyseiseen tehtävään. 

Kokeile tätä: Sinun ei tarvitse osata heti kaikkea

Työpaikkailmoituksissa on yleensä pitkä lista vaadittavia taitoja, joita toivotaan hakijalta. Sinulta ei välttämättä löydy kaikkia tarvittavia taitoja, mutta jos osaat seitsemän tai kahdeksan kymmenestä vaaditusta taidosta, voit hyvin hakea tehtävään. Kukaan ei osaa heti kaikkea ja tarvittavat taidot voi opetella työn ohessa. 

3. Osaamisen sanoittaminen on hankalaa

Työpaikkailmoitusten pitkien vaatimuslistojen vuoksi oman osaamisen sanoittaminen ja relevanttien taitojen tunnistaminen koetaan hankalaksi. Mitä sitten työnantaja haluaa tietää hakijasta, ja mitkä taidot ovat oikeasti tehtävän kannalta relevantteja? Jos näitä asioita ei osaa tuoda ilmi, haastatteluun ei tule kutsua. 

Kokeile tätä: Listaa taitosi kyseiseen tehtävään

Katso tehtävän vaatimukset ja kirjaa ylös, mitä vaadituista taidoista sinulta löytyy. Tämän jälkeen valitse 2–3 vahvinta taitoasi ja tuo ne hakemuksessa konkreettisesti esille. Voit mainita vielä lopuksi, että sinulta löytyy osaamista tästä, tästä ja tästä. Muista myös tuoda motivaatiosi tehtävää kohtaan ilmi. 

4. Prosessin liiallinen kesto

Pitkät prosessit turhauttavat työnhakijaa, kun prosessin kulusta eikä kestosta viestitä. Pahimmassa tapauksessa hakija saa viestin kahden kuukauden päästä, ettei häntä valittu, kun on jo unohtanut edes hakeneensa kyseistä tehtävää. Työnhakijan turhautumista voi helpottaa ilmoittamalla jokaisen vaiheen jälkeen henkilöille, joiden kanssa prosessia ei aiota jatkaa. 

Kokeile tätä: Kysy, kuinka prosessi etenee

Jos rekrytoija ei viesti hakuprosessin vaiheista, voit itse kysyä prosessin etenemisestä. Tätä kannattaa kysyä ensimmäisessä haastattelussa, tai jos kutsua haastatteluun ei kuulu, voit laittaa rekrytoijalle sähköpostia.

5. Hakemusten tekeminen on vaivalloista

Jokaiseen työpaikkaan tulisi tehdä yksilöity hakemus, joka on osoitettu juuri haettavaa tehtävää kohtaan. Hyvän hakemuksen tekeminen koetaan kuitenkin vaivalloiseksi ja aktiivinen työnhaku vie paljon aikaa. Lisäksi hakemukset, joita ei selvästikään ole yksilöity, päätyvät ei jatkoon -pinoon.   

Kokeile tätä: Luo valmis hakemuspohja

Suunnittele hakemuksellesi valmis rakenne ja pohja, jota voit hyödyntää kaikissa hakemuksissasi. Tämä nopeuttaa hakemusten kirjoittamista, kun hakemusta ei aina tarvitse lähteä rakentamaan nollasta. Tällöin sinun tarvitsee vain kirjottaa osaamisesi ja motivaatiosi tehtävää kohtaan.

Turhauttaako työnhaku? Onnistujan urapalvelun avulla opit tunnistamaan itsellesi sopivia töitä, vahvistamaan itsetuntemustasi, sanoittamaan osaamistasi ja laittamaan työnhakudokumentit kuntoon. Kokeile maksutta 14 päivän ajan! *


Lähde: MPS People Analytics Ammattilaisten työnhakututkimus -raportti 2021 


*Maksuttoman kokeilujaksosi jälkeen tilaus jatkuu hintaan 19 €/kk, ellet peru sitä kokeilujakson aikana.


Kirjoittaja: Jonna Hämäläinen

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä