Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

MPS Lifeworks

/ 22.11.2019

Tägit: Työnhaku, Urajohtaminen, Uramuutos

TYÖNHAKU on työlästä, aikaa vievää ja paikoittain melko raskasta puuhaa, mutta onnistuessaan myös erittäin palkitsevaa. Mitä tarkemmin suunnittelet työnhakusi, sitä tehokkaampaa ja sujuvampaa se yleensä on. Hyvään projektisuunnitteluun kuuluu eri vaiheiden ylös kirjaaminen sekä luonnollisesti näiden vaiheiden aikataulutus. Mutta kuinka paljon aikaa juuri sinun kannattaisi käyttää työnhakuun? 

KUTEN kaikki muukin elämässä, myös työnhaku on hyvä suhteuttaa omaan elämäntilanteeseen. Työnhakuun suositellaan käytettävän aikaa 7-40 h viikossa: käytettävä aika riippuu hyvin paljon siitä, mikä tämänhetkinen tilanteesi on ja miten nopeasti uuden työpaikan haluat. Ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa kaavaa työnhaun ajankäytöstä, mutta olemme koonneet alle muutamia yleissääntöjä erilaisissa työnhakutilanteissa oleville henkilöille. 

  1. Mikäli olet kokonaan vailla työtä, sinun kannattaa ajatella työnhakua täysipäiväisenä työnä ja varata sille aikaa normaalin työviikon verran, eli 30-40 tuntia. Tämä aika tulisi käyttää sopivien avointen työpaikkojen etsimiseen, verkostoitumismahdollisuuksien järjestämiseen, CV:n ja työhakemuksien räätälöimiseen, sekä hakemusten lähettämiseen. Kun aikataulutat viikkosi ja merkitset kalenteriin mitä milloinkin teet, pysyt paremmin kiinni suunnitelmassasi ja etenet työnhaussa tehokkaasti. Kun käytät määrittämäsi ajan uuden työn löytämiseen, voit päästää työnhausta irti vapaa-ajallasi ja nauttia ystävien näkemisestä ja rentoutumisesta. Aikataulutus siis auttaa sinua asettamaan rajoja työnhaun ja vapaa-ajan välille.  
  2. Jos käyt kokoaikaisesti töissä työnhaun ohella, tee työnhakua niin paljon kuin ehdit, kuitenkin vähintään 7-8 tuntia viikossa. Tämä aika kannattaa käyttää uusien työmahdollisuuksien etsimiseen, verkostoitumiseen esimerkiksi lounaiden merkeissä sekä itsensä kehittämiseen uusilla alueilla. Voit aloittaa työnhaun eräänlaisena tutkimusmatkana; pyri inspiroitumaan erilaisista uratarinoista, tutustu uusiin henkilöihin ja lue artikkeleita sinua kiinnostavista toimialoista ja organisaatioista. Jos työnhaku työpäivän jälkeen tuntuu liian raskaalta, ota työnhaulle esimerkiksi kuuden tunnin mittainen palanen viikonlopusta. Pidempi ajanjakso työnhaun flow-tilassa on usein hyödyllisempää, kuin lyhyemmät pätkät siellä täällä. Voit vaihtoehtoisesti suunnitella työviikolle esimerkiksi 30 minuutin hetkiä, jolloin olet yhteydessä rekrytoijiin tai käyt lounaalla sellaisen henkilön kanssa, jonka haluat verkostoosi työhakua ajatellen. Motivaatiota voi auttaa myös se, että asetat konkreettisia tavoitteita kullekin viikolle. Lähetä esimerkiksi 3 sähköpostia sinua kiinnostaville henkilöille ja sovi tapaamisen tutustuaksesi heidän urapolkuihinsa tarkemmin. 
  3. Pian valmistuvana opiskelijana kannattaa työnhakuun käyttää opiskelun ohella 10-20 tuntia viikossa. Aloita selkeyttämällä itsellesi, minkälaista työtä olet hakemassa ja vahvistamalla omaa itsetuntemustasi. Varaa aikaa muun muassa mielenkiintoisten ihmisten tapaamiselle ja heidän urapolkuihinsa tutustumiselle. Aloita päivittämään työnhakudokumenttejasi ja miettimään, mitä työhaastatteluissa sanoisit. Mitä lähemmäs valmistumispäiväsi tulee, sitä enemmän sinun pitäisi käyttää aikaa itse työpaikkoihin hakemiseen. Viimeistään tässä vaiheessa voit ajatella työnhakua osa-aikaisena työnä ja sitoutua siihen samanlaisella vakavuudella. 

KUN tiedät, miten paljon aikaa sinun olisi hyvä työnhakuun käyttää viikoittain, jaa se pienempiin palasiin. Merkitse kalenteriisi päivä kerrallaan, mitä aiot tehdä ja milloin. Tarkasta tämä aikataulutus kunkin viikon alussa ja muista palkita itseäsi tehdystä työstä ja saavutetuista merkkipaaluista. Näin työnhausta tulee toivottavasti edes piirun verran sujuvampaa. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä