Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Erno Heino

Recruitment Marketing Specialist, MPS Career / 22.9.2022

Tägit: Itsensä kehittäminen, Motivaatio, Osaaminen

Oletko tunnistanut joitakin osa-alueita omassa asiantuntijan identiteetissäsi, jotka kaipaisivat kehittämistä? Jotain pitäisi tehdä ja tiedät jopa mistä lähteä liikkeelle. Verkkokurssi tai webinaarisarja on jo kirjanmerkeissä.

Mutta. Miten ryhtyä?

Usein osaamisen kehittämisen yhteydessä puhutaan ajan hallinnasta ja omien resurssien sääntelystä, mutta ennen kaikkea se vaatii motivaatiota.

Motivaatio, tuo ihanan mystinen ja loppuunkulutettu sana. Sana, joka juontuu latinan sanasta ”movere” ja tarkoittaa liikkumista. Motivaatio sisältää siis niitä asioita, jotka saavat meidät ihmiset ”liikkeelle”, toimimaan ja tekemään.

Mutta mistä voisi tätä motivaatiota, ”liikettä”, löytää, kun pitäisi hyvinkin abstraktisti kehittää osaamistaan asiantuntijana modernien työmarkkinoiden tarpeisiin?

Miten ”motivoida itseään” avaamaan verkkokurssi, käyttämään aikaa ja jaksamistaan jonkin tavoitteen saavuttamiseksi?

Tähän ei taida olla olemassa yhtään helppoa ”hopealuotia”, joka ratkaisisi yksilölliset haasteet. Voimme kuitenkin yrittää tutkia itseämme ja meille tärkeitä vaikuttimia motivaation etsinnässä.

Jos unohdetaan tässä kohtaa aivokemialliset vaikuttimet, kuten väsymys, stressi ja vaikkapa alakuloisuus – jotka voivat siis laskea kykyä ”lähteä liikkeelle” vaikka periaatteessa motivaatiota löytyisikin – niin yksi lähtöpiste itselleni on ollut toinen abstraktio, ”arvot”.

Arvot kertovat yleisesti ottaen niistä asioista, joita pidämme tärkeinä. Menemättä syvemmin etiikkaan ja filosofiaan, voidaan arvoista tässä kohtaa erottaa ”itseisarvot” ja ”välinearvot”. Itseisarvot ovat asioita joita pidämme tärkeinä niiden itsensä takia, kun taas välinearvoilla on nimensä mukaisesti välineellistä arvoa, jonka avulla voimme tukea itseisarvojen mukaista toimintaa tai elämää. Arvojen kokemisella on kuitenkin paljon yksilökohtaista eroa.

Esimerkiksi ”hyvä elämä” voi olla jollekin itseisarvo, toiselle välinearvo. Joku siis kokee ”hyvän elämän” tärkeänä hyvä elämän itsensä tähden, kun taas toinen saattaa ajatella ”hyvän elämän” olevan välineellinen vaikkapa ”jakamattoman ihmisarvon” toteutumisen kannalta.

Mitä tästä sitten hyötyy asiantuntija, joka ei saa kirjainmerkeistä verkkokurssia auki?

Ehkä näin: Pohdi mikä on elämässäsi arvokasta. Mitkä arvot ja asiat ovat itsessään tärkeitä. Miten voisit parhaiten edistää näiden arvojen mukaista elämää? Auttaisiko siinä esimerkiksi parempi työ? Tai mukavampi työ, jotta aikaa tai energiaa jäisi muullekin?

Edistäisikö siis oman osaamisesi kehittäminen suurempia arvoja elämässäsi?

Voisitko sanoa tekeväsi jotain arvokasta, kun opit uutta? Tunnistatko sen arvon elämässäsi?


Blogin kirjoittaja Erno Heino on oman elämänsä motivaatiosählääjä, joka uskaltaa kuitenkin sanoa pari sanaa arvoista.


Haluaisitko saada selkeät askeleet ja toimintasuunnitelman osaamisen kehittämiselle? Tule mukaan uuteen ryhmävalmennukseen Tunnista osaamisesi ja kehitä sitä!. Viiden viikon ryhmävalmennuksessa saat itsellesi 1-3 osaamista, joita sinun kannattaa kehittää sekä keinot ja suunnitelman käytäntöön viemiseksi. Ilmoittaudu mukaan täältä!

 

 

 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä