Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick

Head of Operations & Customer Experience, Lifeworks / 22.1.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Itsetuntemus, Osaaminen

Uuden oppiminen on innostavaa ja sillä on myös itsetunnon osalta positiivisia vaikutuksia. Näiden lisäksi itsesi kehittäminen on välttämätöntä, jotta pysyt työelämässä mukana myös tulevina vuosina. World Economic Forumin mukaan joka toisen työntekijän täytyy oppia uusia taitoja vuoteen 2025 mennessä.

Miten voit lähteä liikkeelle itsesi kehittämisen kanssa?

Ideoi ja suunnittele

Tee ensin osaamiskartoitus itsellesi. Listaa sekä kova (substanssi) osaaminen että pehmeä osaaminen, joita pystyt käyttämään työelämässä. Vertaa sitten itseäsi oman alasi huippuihin – löydätkö jotain gappeja, jotka kannattaisi kuroa kiinni? Tai huomaatko luontaisesti kiinnostuvasi jostain asiasta, jonka kehittämisestä voisi olla hyötyä alalla kuin alalla. Tee lista asioista, jotka sinua kiinnostavat, tai joita sinun kannattaisi alkaa seuraavaksi opettelemaan.

Yleisiä ja monella alalla hyödynnettäviä taitoja ovat esimerkiksi ”TOP 10 skills of 2025” -listalle nousseet analyyttinen ajattelu ja innovointi, aktiivinen uuden oppiminen, ongelmanratkaisutaidot, kriittinen ajattelu ja analysointi, luovuus, aloitteellisuus, johtamistaidot, teknologian käyttäminen ja monitorointi sekä resilienssi.

Karsi

Valitse omalta kehittymislistaltasi sellaiset osaamiset tai taidot, joista olisi eniten hyötyä urallasi. Mieti esimerkiksi taidon yleisyyttä, sen kysyntää (lukeeko se esimerkiksi usein rekrytointi-ilmoituksissa) sekä omaa kiinnostustasi uuden asian opetteluun. Voit pisteyttää listallasi olevat kehitettävät asiat. Suosittelen valitsemaan kaksi tai kolme, joita lähdet kehittämään.

Opi omalla tyylillä

Meillä on yksilölliset tavat oppia uutta ja sisäistää uusia taitoja. Mieti, mikä toimii sinulle ja minkä verran pystyt käyttämään aikaa. Uutta voit oppia esimerkiksi verkkokurssien, uusien projektien, kollegan tuuraamisen, opintojen, valmennusten sekä koulutusten avulla. Mikä toimii sinulle parhaiten? Haluatko oppia ja paneutua aiheeseen yksin vai kaipaatko rinnalle ryhmää tai kollegaa tueksi?

Muista rutiinit

Kun tiedät, mitä haluat kehittää pysyäksesi paremmin työelämän muutoksissa mukana, tee kehittämisestä itsellesi rutiinit. Pidä osaamisinventaari itsesi kanssa säännöllisesti – esimerkiksi kerran vuodessa. Varaa myös kalenteriin aikaa itsesi kehittämiselle – mielellään joka viikolle. World Economic Forum tutki, että tietyt taidot kuten markkinointiin tai vuorovaikutukseen liittyvät taidot voit ottaa haltuun jo 1-2 kuukaudessa. Vaativammat teknologiset taidot vaativat 3-4 kuukautta. Nuo esimerkkiajat on napattu yliopistojen verkkokursseja tarjoavan Courseran käyttäneiltä.

Nyt jos aloitat, niin mieti mitä kaikkea uutta voisit osata jo vuoden päästä?


Kirjoittaja on uuden oppimisesta innostunut ja ajanpuutteen vähyydestä välillä ahdistunut ruuhkavuosi-ihminen, joka pyrkii kehittymään tänä vuonna ainakin johtamistaidoissa ja kompleksissa ongelmanratkaisussa sekä oman ajan johtamisessa.


Vinkki: Omaa osaamiskartoitusta voit tehdä myös Lifeworksin Onnistujan urapalvelun avulla. 


World Economic Forumin lista ”Top 10 skills of 2025”.

  1. Analytical thinking and innovation
  2. Active learning and learning strategies
  3. Complex problem-solving
  4. Critical thinking and analysis
  5. Resilience, stress tolerance, and flexibility
  6. Creativity, originality, and initiative
  7. Leadership and social influence
  8. Reasoning, problem-solving, and ideation
  9. Emotional intelligence
  10. Technology design and programming

Lähde: World Economic Forum: ” Top 10 works skills of tomorrow and how long it takes to learn them” 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä