Suvi Poikela

Growth Specialist, MPS Lifeworks / 12.5.2020

Tägit: Itsetuntemus, Osaaminen, Työnhaku, Vahvuudet

Minun ei ole hetkeen ollut pakko miettiä konkreettisesti omaa osaamistani esimerkiksi työnhakua ajatellen. Näin generalistina havahduin kuitenkin siihen, etten voi koko työuraani haahuilla ja sanoa ”osaavani ja tekeväni vähän kaikkea”. Ja toki työni puolesta pyörittelen näitä asioita lähes päivittäin. 

Lifeworksin toimitusjohtaja Iiro Pohjanoksa veti muutama viikko sitten hyvän webinaarin, jossa hän avasi sitä, miten omaa osaamistaan voi ja kannattaa markkinoida. Vaikka ei olisikaan juuri nyt työnhaussa, meille kaikille tekee silti hyvää konkretisoida omaa osaamista tasaisin väliajoin. 

Osaaminen kannattaa luonnollisesti kohdentaa tietyille osa-alueille, ja hyvä apuväline siihen on muodostaa kolmion kuvio. Osaaminen jaetaan kolmion kärjille, ja niiden sisältö voi muuttua riippuen siitä, mihin on hakeutumassa, tai minkä asian osaajaksi haluaa profiloitua. 

Käytännössä siis kolmion ylös osoittavan kärjen tulisi olla ydinosaamistasi. Se on sinun asiantuntijuuttasi sekä osaamista, jota roolissa johon olet hakeutumassa, tai johon olet tulevaisuudessa tähtäämässä ehdottomasti tarvitaan. Se on siis kilpailukykysi – ominaisuus joka vaaditaan tehtävässä menestymiseen.

Kaksi muuta kolmion kärkeä tulisi olla tätä taitoa tukevia osaamisia. Niiden olisi hyvä olla sellaisia asioita, joilla voit erottautua muista. Näitä kutsutaan kilpailueduiksi.   

Lähdin toteuttamaan näitä ohjeita ja mietin osaamistani tavallisten työpäivien kautta. Mitkä ovat ne asiat tai projektit, joiden kanssa työskentelen mielelläni ja inspiroituneena? Mitkä osa-alueet kiinnostavat minua, mutta minulla ei ehkä välttämättä ole niistä tarpeeksi tietoutta tai osaamista? Minkä alueen asiantuntija haluan olla, ja mitä erottautuvia taitoja haluan sitä osaamista tukemaan? 

Osaamiskolmiota voi siis miettiä paria eri väylää pitkin. Jos tiedät mihin olet tähtäämässä, pohdi siihen liittyviä osaamisiasi ja kilpailuetuja, jotka voisivat erottaa sinut massasta. Käytännössä määrität siis ensin määränpään, johon pyrit ja mietit sitä tukevat taitosi. Jos taas et tarkalleen tiedä mitä haluaisit uraltasi, mieti osaamisesi ensin ja pohdi mikä on unelmatyösi niiden perusteella. Tässä pohdit siis päinvastoin ensin taitojasi ja sen jälkeen vasta määränpäätä.  

Kun olet selvittänyt kolmion kärkesi, mieti, missä pääsisit toteuttamaan kaikkia niitä, tai onko tavoittelemasi työ sellaista, jossa voit niitä käyttää. Pohdi myös, miten konkretisoit osaamisesi kolmen kärjen osalta ja miten voit niitä kehittää.   

Omaa osaamista on siis hyvä miettiä työnhaun lisäksi myös työn ohella. Pystyt näin tietoisesti kehittämään osaamistasi entisestään ja miettiä niille ihan konkreettisia tavoitteita ja steppejä, joita voit noudattaa. 


Blogin kirjoitti Lifeworksin Growth Specialist Suvi, jonka omat kilpailukyvyt ja -edut hakevat vielä paikkaansa, mutta liittyvät vahvasti organisaation ja sen ihmisten kehittämiseen, markkinointiin sekä people analytiikkaan.