Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Jonna Hämäläinen, Customer Happiness Coordinator.

Jonna Hämäläinen

Customer Happiness Coordinator / 2.2.2023

Tägit: Itsetuntemus, Palautuminen, Yleinen

Monet kokevat toisinaan riittämättömyyden tunnetta työelämässä ja tällöin saattaa kokea, että olisi pitänyt saada tehtyä enemmän. Tunnetta aiheuttaa mm. liian korkeat odotukset itseä kohtaan, epäselvät vastuut ja tavoitteet, liiallinen työmäärä tai jatkuva kiire. Tunne voi myös syntyä hetkellisestä tai jatkuvasta kuormituksesta.

Jatkuva ja liiallinen kuormitus johtaa pahimmillaan ylisuorittamiseen, jonka seurauksena saattaa uupua. Siksi on tärkeää osata tunnistaa, mistä oma riittämättömyyden tunne syntyy ja johtuuko tunne hetkellisestä vai jatkuvasta kuormituksesta. Kun tunteen lähteen osaa nimetä, siihen pystyy reagoimaan.

Tunteen takana on toisinaan myös virheellinen ajattelumalli, jossa sorrutaan keskittymään asioihin, jotka jäivät tekemättä. Sen sijaan, että keskityttäisiin asioihin, jotka sai tehtyä. Kukaan ei ole koko päivää töissä tekemättä mitään, vaan työaika ei vain aina riitä kaikkeen, mitä olisit halunnut tehdä.

Et ehkä saanut tehtyä kaikkea, mitä olisit halunnut, mutta teit jotain muuta tärkeää työtä, kuten autoit työkaveria.

Katso alta, kuinka voit oppia hallitsemaan riittämättömyyden tunnetta.

Liian korkeat odotukset itseä kohtaan

Kiireisen työpäivän jälkeen saatat tuntea, ettet ole saanut mitään aikaiseksi. Tässä tilanteessa keskity siihen, mitä sait aikaiseksi – älä siihen, mitä jäi tekemättä. Voit listata tehdyt asiat ylös paperille ja todennäköisesti huomaat, että sait tehtyä enemmän kuin kuvittelit.

Epäselvät vastuut ja tavoitteet

Keskustele esihenkilösi kanssa vastuistasi, tavoitteistasi ja työtehtäviesi määrästä. Miettikää yhdessä, vastaavatko omat odotuksesi esihenkilösi odotuksia.

Tämä keskustele auttaa sinua jatkossa priorisoimaan tehtäviäsi ja hallitsemaan työtaakkaasi, kun tiedät tekeväsi oikeita asioita.

Jatkuva kiire

Suunnittele tuleva työviikkosi etukäteen ja varaa kalenteristasi aikaa tehtävien tekemiselle. Jätä kalenteriin joka päivälle myös tyhjää aikaa, jotta voit tarvittaessa reagoida yllättäviin tilanteisiin tai auttaa työkaveria.

Jos huomaat työpäivästä tulevan kiireisen, listaa itsellsi päivän aluksi pakolliset työtehtävät. Yliviivaa päivän mittaan listalta tehtyjä asioita ja saatat jopa saada tehtyä 1–2 kaksi asiaa enemmänkin.

Tärkeintä on muistaa, että riittämättömyyden tunne on kirjaimellisesti tunne – ei se, kuinka todellisuudessa suoriuduit töistäsi ❤️


Blogin kirjoittaja Jonna Hämäläinen kokee toisinaan riittämättömyyden tunnetta töissä, mutta on oppinut tunnistamaan tunteen lähteet ja löytänyt työkaluja sen hallitsemiseen.


Kaipaatko työkaluja oman työsi hallitsemiseen? Onnistujan urapalvelu sisältää Johda itseäsi -kurssin, jonka avulla opit johtamaan omaa aikaasi ja työtäsi. Kokeile 14 päivää maksutta!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä