Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 22.4.2021

Tägit: Uramuutos, Uratarina

Ura alkuun diplomi-insinöörinä 

Nuorena Joni Jaakkola ajatteli uransa menevän jokseenkin näin: ”Mä käyn täs nää koulut – peruskoulu, lukio –  ja siitä sitte yliopistoon ja sieltä dippainssin paperit ja johonkin korppufirmaan töihin ja kauhea liksa ja siistit sisäduunit.”

Joni Jaakkola

Joni Jaakkola

Nuoren miehen ura starttasikin suunnitellusti, kun Joni pääsi yliopistoon ilman pääsykokeita saatuaan pitkästä matikasta ylioppilaskirjoituksissa eximian. Opinnot alkoivat, mutta samaan aikaan oli myös kova halu hypätä työelämään. Vaihtovuosi Yhdysvalloissa mahdollisti myös kesätyöt sekä dippatyön – ja vähän vahingossa Joni ajautui tietojärjestelmäpuolelle.

Suomeen palattuaan Joni ”paistoi autonrenkaita yövuorossa Nokian tehtailla”  opiskeluiden ohella ja löysi pian itsensä samasta organisaatiosta Supply Chain Plannerin hommista. Työt jatkuivat Nokian renkailla 2010 vuoteen asti, jolloin Joni yhdessä vaimonsa Kaisa Jaakkolan kanssa perusti oman yrityksen.

”Vedettin dippainssiuran heittoistuimen kahvasta ja jäätiin pois töistä ja perustettiin Optimal Performance.”

Kylmään altaaseen, syvään päätyyn pommilla

Uran käännekohtia Joni tunnisti useampia. Yksi niistä oli opiskelu Louisvillen yliopistossa Yhdysvalloissa, jossa piti tyhjästä luoda itselleen verkostot, kun kaikki tuttu ja turvallinen puuttui ympäriltä. ”Se oli niinku kylmään altaaseen ja syvään päätyyn pommilla”,  Joni kuvasi ensihetkiään Yhdysvalloissa. Pian Joni kuitenkin huomasi, kuinka ulkomailla opiskelu avarsi maailmankuvaa ja sitä, mitä uskaltaa tehdä. Yksin eri maassa pärjääminen ja rohkeus ovat olleet hyödyksi myös myöhemmin uralla: ”Kyl ihminen voi elämässään aika monia asioita kokeilla, ilman että siitä jää mitään pysyviä vaurioita”.

Toinen käännekohta oli tie hyvinvointiyrittäjäksi, joka tosin vaati vähän sattumaakin matkalle.

”Oli ihan kivat duunit, mutta projektiin jumiutuminen ja potentiaali tuntui menevän hukkaan.”

Joni alkoi kumuloituineen turhautumisen seurauksena miettimään, pitäisikö harrastuksesta tehdä ammatti. Vaimon esimerkki rohkaisi kokeilemaan.

”Kokeillaan, katotaan mitä tästä tulee ja tässä nyt ollaan yhdettätoista vuotta.”

Kolmas käännekohta liittyi transaktioiden ja liiketoiminnan kasvuun, kun kuntosali ja valmennukset jo pyörivät ja prosesseille tuntui olevan myös tarvetta. Joni muisteli muutaman vuoden takaista vuosittaista tapaamista kirjanpitäjän luona. ”Kauhee meiniki, mutta missä kaikki rahat?” havainto kirjanpitäjän luona herätti pohtimaan, minkä pitäisi muuttua, että kaikki se työ kasvattaisi myös liikevaihtoa ja tulosta. ”Sit sain sellaista taloussparrausta ja siinä kohtaa piti tehdä ryhtiliike, ettei tää oo sellaista sähellystä tää yrityksen pyörittäminen”. Tämän oivalluksen Joni on halunnut jakaa muillekin hyvinvointiyrittäjille, sillä ilman rahaa firman pyörittäminen ei tietenkään lisää hyvinvointia.

Sparraajat ja oma hyvinvointi yrittäjän apuna

Tällä hetkellä Joni pyörittää Optimal Performancen toimintaa ja toki ”syö omaa kärmeskeittoaan” eli pitää itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa. Muuten hän ei jaksaisi yrittämisen vauhdikkaita tilanteita ja monipuolista työsarkaa. Joni on huomannut, että silloin kun kohinaa ja tärkeitä asioita on ihan liikaa, metsässäkävelyt eivät enää auta. Niinä päivinä Joni siivoaa kalenterin ja tyhjentää sen taas siedettävälle tasolle.

Joni on löytänyt itselleen myös sparraajia jopa kilpailevien kuntosalien vetäjistä sekä menestyneistä muun alan toimijoista. Osa on sparrannut maksutta ja osalle Joni on myös maksanut tuesta.

”Jos saisin aloittaa alusta, niin hankkisin mentoreita.”

Paras puoli ulkopuolisen kanssa keskustellessa on Jonin mukaan se, että toinen rohkeasti haastaa: ”Se, että joku tulee kulman takaa kattoo liiketoimintaa ja osaa kysyy, että mikä järki tässä on?”

Joni suhtautuu yrittäjyyteen kuitenkin vain bisneksenä ja vinkkaa huolehtimaan, että osakeyhtiö ei ala määrittelemään sitä, mitä olet ihmisenä. Ettei esimerkiksi mahdollinen konkurssi tarkoita sitä, että olisit epäonnistunut ihmisenä.

Sinnikkyys, sitkeys, paineensietokyky ja johdonmukaisuus

Joni Jaakkolan mielestä yrittäjyys vaatii erityisesti sitkeyttä, sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. ”Hirveesti asioita tulee meneen pieleen. Karmee määrä epäonnistumisia! Myyntihän on sitä, että otat kättä naamaan 15 kertaa päivässä – että ei kiitos, mene pois, älä soita enää ikinä –  mutta silti sä taas vaan soitat jollekin.”

Myös paineensietokyvylle on käyttöä yrittäjän arjessa: ”Joka päivä joku asia tuntuu pahalta, mutta se ei saa lamauttaa. Esimerkiksi kun korona tuli ja meillä liikevaihdosta hävisi 70% viikossa”. Joni kertoi esimerkin, kuinka parin yön huonojen unien jälkeen oli vaan toimittava ja kehitettävä uutta. Ja lopulta poikkeusvuodesta tulikin kaikkien aikojen paras vuosi.

Johdonmukaisuus auttaa myös yrittäjää tekemään päivittäisiä valintoja.

”Määrittele itsellesi ne 2-5 asiaa, jotka on pidettävä aina kunnossa”.

Joni pyrkii itse johtamaan aikaansa päätavoitteet mielessä ja jos niiden jälkeen jää aikaa, kiinnostusta ja energiaa, voi tehdä muutakin.

Omat urahaaveensa ja -vinkkinsä Joni jakaa vielä podcastin lopussa. Käy kuuntelemassa koko jakso Suplassa tai Spotifyssa.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä