Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Career Coordinator, Lifeworks / 17.7.2019

Tägit: Itsetuntemus, Motivaatio, Työnhaku

Seuraava teksti on kirjoitettu Micaela Marini Higgsin How to Deal With Job-Search Depression -artikkelia referoiden ja tulkiten sekä kirjoittajan omiin ajatuksiin peilaten.

Tutkimustulokset osoittavat, että irtisanotut ihmiset kokevat lisääntynyttä hyvinvointia pian sen jälkeen, kun he ovat menettäneet työnsä. Jos uuden työn etsiminen kuitenkin jatkuu yli 10-12 viikkoa, hyvinvointi lähtee laskemaan. Pitkään työtä etsineillä on luonnollisten taloudellisten ongelmien lisäksi enemmän sekä kehon että mielen terveyteen liittyviä ongelmia. Pitkään jatkuva uuden työn etsiminen aiheuttaa stressiä ja huolta, koska tilanteen päättymisestä ei ole tietoa. Tällainen pitkä vaihe voi aiheuttaa negatiivisia tunteita ja mitä syvemmällä näissä tunteissa yksilö on kiinni, sitä vaikeampaa uuden työn löytyminen on.

Selvitäkseen tällaisesta tilanteesta tunnetasolla, on ehkä rakennettava uusia tapoja ja ajateltava asioita uusista näkökulmista.

1. Olet enemmän kuin urasi

Suuri osa identiteetistämme on sitoutunut työhön, mutta olemme muutakin kuin työmme. Työnhakuun liittyvään masennukseen liittyy yllättävän paljon identiteettikysymyksiä. Työn menettäminen voi tuntua jopa identiteetin menettämiseltä. Tämän vuoksi jatkuva torjutuksi tuleminen työnhaussa aiheuttaa meissä stressiä ja ahdistusta. En ehkä olekaan se, keneksi olen itseäni luullut. Ratkaisu tämän tyyppiseen ajatteluun löytyy työelämän ulkopuolelta.

Itsevarmuutta ja iloa aiheuttavia asioita voivat olla esimerkiksi järjestö- tai vapaaehtoistyöt, joissa pääsee tekemään palkkatyöhön verrattavia asioita. Niitä ovat myös harrastukset, joissa kehittyminen tuo haastetta ja onnistumisen kokemuksia. Kokoontuminen harrastusporukan kanssa vie taatusti ajatuksia pois työnhausta antaen iloa ja energiaa.

2. Arkirutiinit

Työn menettämisen myötä myös arkirutiinit poistuvat. Työhakemuksien lähetteleminen sohvalta käsin voi kuulostaa rennolta touhulta, mutta jonkin ajan kuluttua rutiiniton eläminen voi aiheuttaa ahdistusta.

Voi tuntua siltä, ettei ole työtä etsiessä oikeutettu ”vapaa-aikaan”, mutta jos ei välillä hellitä työnhakuun liittyviä ajatuksia, voi kokea eristäytyneisyyttä ja negatiivisuutta lisääntyvässä määrin. Rentoutuminen työnhaun keskelläkin on siis erityisen tärkeää.

3. Luo itsellesi tilaisuuksia saavuttaa tavoitteita

Tavoitteiden asettamisella ja saavuttamisella on selkeä yhteys masennukseen, tai sen välttämiseen. Työttömänä yksi tärkeimmistä tavoitteista on luonnollisesti saada työpaikka.

Tavoitteeksi voi valita esimerkiksi ”etsi piilotyöpaikkoja ja lähesty viikon aikana viittä eri yritystä”. Jokaisena työpäivänä voi esimerkiksi selvittää yhdestä yrityksestä tarpeeksi tietoa, jotta pystyy itsevarmasti lähestymään sitä sekä kertomaan omasta osaamisestaan ja sopivuudestaan tiettyyn rooliin

4. Opettele uusia taitoja

Työttömänä lisääntynyt vapaa-aikaa voi unohtua kokonaan. Vapaa-aikaa voi käyttää uusien harrastusten aloittamiseen tai taitojen opettelemiseen.

Internetistä löytyy paljon tietoa erilaisista aiheista. Voit esimerkiksi tutustua TED-videoihin tai katsoa eri alan ammattilaisten tekemiä esityksiä SlideSharen kautta. Netti on myös täynnä erilaisia itsenäisesti tehtäviä kursseja, joita löydät esimerkiksi Lynda tai Future Learn -palveluiden kautta, myös verkkokurssi tekoälyn perusteista on hyvin suosittu.

5. Pysy sosiaalisena

Paras tapa palautua työnhausta ja vahvistaa puolia, jotka eivät liity uraan mitenkään, on viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Kun viettää ihmisten kanssa aikaa, ei myöskään eristäydy ulkomaailmalta. Työttömyyden ympärillä on epäilemättä tietty ”stigma”, joten ihmisten joukkoon meneminen esimerkiksi irtisanomisen jälkeen voi tuntua hankalalta.

Ja lopuksi, mitä jos ihmiset kysyvät mitä teet työksesi?

On ihan ok vastata tähän kysymykseen vaikkapa ”etsin tällä hetkellä uusia haasteita”. Keskivertoihminen vaihtaa työpaikkaa keskimäärin 12 kertaa uransa aikana – kaikki näistä vaihdoista eivät aina ole vapaaehtoisia. Todella usea menettää työpaikan jossain vaiheessa uraa, ja ihmiset haluavat auttaa. Muista, että et ole tässä tilanteessa yksin!

Lue lisäksi aiheeseen liittyen aiemmin blogissamme julkaistu Career Coach Päivi Montgomeryn teksti Mitä jos menetän työni?


Blogin kirjoittaja Suvi Poikela työskentelee Lifeworksin urakoordinaattorina edistäen monipuolisesti asiakkaiden urapolkuja.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä