Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lindan vinkit urajumin avaamiseen

Linda Neiglick vastaa urapalveluiden kehittämisestä Lifeworksilla ja on perehtynyt osaamisen kehittämiseen erityisesti urajohtamisen näkökulmasta. Lindaa motivoi jatkuva uuden oppiminen ja erityisesti datan ja tekoälyn hyödyntäminen rekrytoinnin ja osaamisen kehittämisen taustalla. Urasummit-haastattelussa Linda avaa urajumi-termiä ja kertoo, miten jumia voi alkaa purkamaan.

Lähdetään liikkeelle käsitteen avaamisesta. Urajumi on tilanne jossa huomaat, että nykyinen työsi ei enää palvele sitä tilannetta jota haet, tai olet hakenut pitkään työtä mutta et tunnu pääsevän eteenpäin. Molemmissa tilanteissa korostuu se, ettet tunnista suuntaa, johon sinun kannattaisi seuraavaksi lähteä.

Miten urajumin sitten tunnistaa? Usein huomaa olevansa urajumissa, jos ei viihdy enää töissä, fiilis työtä tehdessä on negatiivinen tai et enää saa työstäsi energiaa. Lisäksi hyvä tapa tunnistaa urajumi on huomata, että kehitys ja uuden oppiminen on pysähtynyt. Myös organisaatio ympärilläsi tai omat arvosi voivat olla muuttuneet, etkä enää tunnu sopivan samaan ympäristöön.

Mitä keinoja on päästä urajumista ulos? Jos urajumi on iskenyt, voit lähteä purkamaan sitä muutaman eri keinon avulla. Voit pyrkiä löytämään nykyisestä organisaatiosta jonkin toisen tehtävän, ottaa projektin vastuullesi tai mennä mukaan johonkin projektiin, jossa pääset kehittämään omaa osaamista toiseen suuntaan. Jos haluat löytää uuden työnantajan pohdi, pääsetkö kehittymään ja oppimaan uutta toisessa paikassa.

Voit saada apua esimerkiksi uracoachilta, ammattiliitoista, mentorointiohjelmasta, ystäviltä ja tuttavilta, osaavalta esimieheltä tai organisaation HR:stä. Voit toki myös lähteä itsenäisesti työstämään urajumin purkamista. Yleensä kuitenkin keskustelu ulkopuolisen kanssa voi auttaa tunnistamaan mahdollisuuksia, jotka olisivat voineet jäädä itseltä huomaamatta.

Entä jos ei ole mitään hajua siitä, mihin suuntaan pitäisi mennä? Aloita siitä, että kysyt itseltäsi ”mikä minua motivoi?” ja ”mitkä ovat niitä asioita, jotka saa minut aamuisin nousemaan sängystä ja lähtemään töihin?” Kun tunnistat nämä uramotiivit, jotka ajavat sinua eteenpäin, on sinun helpompi navigoida oikeaan suuntaan.

Lopuksi vielä Lindan uravinkki: Varmista, että opit ja kehityt jatkuvasti. Jos olet ollut nykyisessä tehtävässä jo pitkään, mieti tilannettasi kriittiset silmälasit päässä. Miten voisit kiihdyttää sitä, että opit uutta? Etsiessäsi uutta työtä, pyri löytämään sellainen, jossa pääset kehittymään.

Juhan vinkit uuden työn etsimiseen ja hakemiseen

Juhalla on pitkä kokemus rekrytoinneista ja henkilöarvioinneista. Hän toimii MPS:llä rekrytointikonsulttina ja vastaa rekrytoinneista sekä niiden kehittämisestä. Juhan kovinta osaamista ovat rekrytoinnit, suorahaku, henkilöarvioinnit vaativiin asiantuntija- ja johtotehtäviin, rekrytoinnin kehittäminen sekä valmentaminen. Tästä saat rekrytoijan vinkit työnhakuun:

Millä perusteella hakijoita valitaan haastatteluun? Yleensä rekrytoinneissa haetaan karkeasti jaoteltuna osaamista tai motivaatiota ja persoonaa. Jos osaaminen ratkaisee, niin työnhakudokumenteissa on olennaista tuoda esiin mistä on kokemusta, mitä on tehnyt aikaisemmin, mitä osaa sekä antaa näyttöjä esimerkiksi saavutuksista työuralla. Jos rekrytoinnissa korostetaan enemmän motivaatiota ja persoonaa, niin dokumenteissa täytyy tulla esiin tietysti oma motivaatio kyseistä työtä ja organisaatiota kohtaan, oma persoona, mitä haluaa, sekä millainen tyyppi on.

Persoona ja yhteensopivuus kulttuuriin on tullut yhä tärkeämmäksi tekijäksi rekrytoinneissa. Se, miten viihtyy ja pärjää tietyssä ympäristössä merkitsee yhä enemmän. Monista osaamisista on myös paljon pulaa. Toisaalta taas tietyn osaamisen painottaminen voi olla ratkaisevaa.

Mitkä ovat yleisimmät syyt sille, ettei saa kutsua haastatteluun? Yleisimmin hakijoita on enemmän, kuin mitä valitaan haastatteluun. Pitää siis priorisoida. Syy voi olla myös siinä, ettei hakijalla ole ihan sitä osaamista mitä haetaan, tai sitä ei ole tarpeeksi paljon. Jos innostus ja motivaatio tehtävää kohtaan, tai persoonalliset seikat eivät välity, voi se estää haastattelukutsun.

Mihin asioihin haastateluissa kiinnitetään huomiota? Haastattelussa huomiota kiinnitetään todella moneen asiaan. Muutamia Juhan luettelemia asioita ovat:

Kannattaako avointa hakemusta lähettää organisaatioon? Juhan mukaan kannattaa miettiä tarkkaan, mihin avoimen hakemuksen kohdistaa, eli ketä haluaa sen avulla lähestyä. Avoin hakemus on ensimmäinen pieni askel ja sen jälkeen tulee miettiä seuraavaa askelta ja pohtia mm. keneen olisi hyvä olla yhteydessä ja miten jatkaa keskustelua eteenpäin.

Miten merkitä CV:seen tai LinkedIniin, jos on ollut pidemmän ajan työttömänä? On ihan ok merkitä, että hakee töitä, mutta myös kertoa mitä on hakemassa ja millaisella osaamistaustalla. Erityisesti LinkedInissä on tärkeää avata osaaminen ja tavoitteet. CV.ssä voi hyvin kirjoittaa auki mikä oma tilanne on, koska siinä ei ole mitään peiteltävää tai hävettävää. Työttömyys on vaan jakso töiden tekemisen välissä.

Millainen olisi Juhan oma strategia työnhakuun? Juha lähtisi liikkeelle suunnittelusta ja pohtisi, mitä haluaisi nyt ja seuraavaksi. Hän pohtisi mihin haluaisi vaikuttaa, missä haluaisi työskennellä, mitä osaa tällä hetkellä ja missä voisi hyödyntää osaamistaan. Sen jälkeen hän kartoittaisi organisaatioita, mistä mahdollisuuksia todennäköisesti löytyisi. Tämän jälkeen hän alkaisi toimeen, kertoisi työnhaustaan ja tavoitteistaan mahdollisimman monelle omassa verkostossaan ja lähtisi kohdennetusti olemaan yhteydessä niihin henkilöihin, ketkä voisivat mahdollisesti auttaa.

Toivottavasti Lindan ja Juhan vinkeistä on sinulle apua urajumin tunnistamiseen ja työnhakuun! 


Jos Urasummit meni ohi ja haluat katsoa kaikki 17 haastattelua, löydät ne Onnistujan urapalvelusta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä