Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Marja Lehto

Service Coordinator, MPS Career / 9.5.2019

Tägit: CV, Piilotyöpaikat, Työnhaku

Mitä tehdä kun töitä ei saa, koska ei ole soveltuvaa työkokemusta, mutta ei saa soveltuvaa kokemusta, koska ei saa töitä?  Tässä vinkkejä siihen, miten menestyt työnhaussa, jos oikeanlaista työkokemusta ei ole vielä päässyt kertymään.

1. Älä väheksy kokemustasi ja taitojasi

Ensimmäisenä tärkein: älä vähättele osaamistasi ja kokemustasi! Vaikka et olekaan tehnyt haluamasi alan töitä, on sinulla varmasti monenlaista osaamista ja kokemusta. Mieti millaisia taitoja olet tarvinnut aiemmissa työpaikoissa tai millaista osaamista olet saanut opinnoista ja harrastuksista.  Älä myöskään lue työpaikkailmoituksia liian kirjaimellisesti: Ilmoituksissa yleensä listataan asiat, joita hakijalta ehdottomasti vaaditaan ja sen lisäksi asiat, joita toivotaan. Toiveisiin kannattaa suhtautua nimenomaan sellaisina ja vaatimuksiakin voi tarvittaessa katsoa sormien läpi. Sen minkä taidoissa häviät, asenteessa voitat.

2. Hanki tarvittavaa kokemusta vapaaehtoistyöstä tai harrastuksesta

Jos sinulla ei vielä ole sopivaa työkokemusta, luo sitä. Tämä ei välttämättä ole mahdollista ihan kaikilla aloilla, mutta varmastikin useimmilla. Vapaaehtoistyötä on tarjolla esimerkiksi monenlaisissa järjestöissä, ja tehtäviä riittää sisällöntuottajasta läksykerhon vetäjään ja varainhankinnasta kielen opetukseen. Mahdollisuuksia on monia eikä vapaaehtoistyökokemus ole automaattisesti huonompaa kokemusta vain siksi, että siitä ei saa palkkaa. Sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä vaikkapa täältä. Mieti myös, löytyykö tuttavapiiristäsi yrittäjää, jonka apuna voisit kerryttää kaipaamaasi kokemusta.

3. Muokkaa CV:si korostamaan oikeita asioita

Muokkaa ansioluetteloasi niin, että siitä välittyy osaamisesi. Työnantajalle on tärkeää, että olet hyvä, osaava ja kehityskelpoinen tyyppi, ei niinkään se, missä kaikissa organisaatioissa olet työskennellyt. Keskity CV:ssä tuomaan esille osaamistasi ja asennettasi kronologisen työpaikka- ja koulutuslistauksen sijaan. Lue lisää osaamispohjaisesta CV:stä esimerkiksi täältä. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta hiljattain.

4. Verkostoidu

Kontaktien merkitystä ei voi väheksyä, sillä joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 % työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Vain häviävän pieni osa työpaikoista on siis avoimessa haussa, ja suurimpaan osaan löytyy henkilö muuta kautta – monesti paljon parjatuilla suhteilla. Verkostoitumista voi tehdä itselleen sopivalla tavalla: pitkälle pääsee jo sillä, että muistaa kertoa tuntemilleen ihmisille (niin elävässä elämässä kuin sosiaalisessa mediassa), että on työnhaussa ja minkälaisia tehtäviä hakee. Ihmiset ovat yleensä hyvin avuliaita, ja tuttujesi kautta voi löytyä yllättäviä yhteyksiä. Kannattaa myös olla aktiivinen oman alan Linkedin- tai Facebook-ryhmissä ja osallistua messuihin ja muihin tapahtumiin, joissa voit tutustua potentiaalisiin työnantajiin ja mahdollisiin tuleviin työkavereihin.

5. Etsi piilotyöpaikkoja

Edelliseen liittyen: Koska suurin osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja, älä käytä kaikkea – tai edes suurinta osaa – ajastasi työpaikkailmoituksiin vastaamiseen. Älä odota, että kiinnostavassa organisaatiossa aukeaa juuri sinulle sopiva työpaikka (koska ilmoituksessa todennäköisesti korostettaisiin sitä työkokemusta…) vaan tutustu organisaatioon tarkemmin äläkä epäröi ottaa yhteyttä heti, kun olet tehnyt tarvittavan pohjatyön ja pystyt kertomaan, miten palkkaamisesi hyödyttäisi organisaatiota.

Näitä vinkkejä noudattamalla etsimäsi työpaikkasi on lähempänä kuin uskotkaan. Tsemppiä työnhakuun ja oman polun löytämiseen!

PS. Jos kaipaat lisää tietoa ja vinkkejä piilotyöpaikoista, tutustu uuteen Lifeworks Insider -palveluun!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä