Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

MPS-Yhtiöt

/ 21.3.2024

Tägit: Piilotyöpaikat, Työnhaku

Miksi työpaikkaa vaihdetaan?

MPS:n tuoreessa työnhakututkimuksessa selvisi, että työpaikan vaihtamisen tärkeimmät syyt ovat:

  1. Parempi palkka
  2. Osaamisen kehittäminen
  3. Uralla eteneminen

Parempi palkka nousi ensimmäistä kertaa listauksen ykköskriteeriksi. Palkan merkitys korostuu erityisesti passiivisissa työnhakijoissa, joilla ei ole painetta tehdä kompromisseja verrattuna aktiivisiin työnhakijoihin. Alle 35-vuotiaista peräti 71 % pitää palkkaa tärkeimpänä syynä työnhaulle. Joka viides vastaaja odottaa, että palkka nousisi huomattavasti (yli 15 %) työpaikan vaihdon myötä.

Viime vuosina palkka-avoimuudesta on keskusteltu aktiivisesti, ja useat rekrytointikanavat pyrkivät edistämään avoimuutta. Vaikka palkka on alkanut näkymään työpaikkailmoituksissa, se silti puuttuu suurimmasta osasta. Jos palkkaa ei ole ilmoitettu, palkkatasoa voi tiedustella rekrytoijalta ennen työpaikan hakemista.

Miten työpaikkoja haetaan?

Suisituimmat tavat uuden työnhakemiseen ovat työpaikkailmoitusten seuraaminen sekä hakuvahtien käyttäminen työpaikkasivustoilla. Muita vastauksissa mainittuja keinoja ovat mm.

Sopivia paikkoja ei kannata jäädä odottelemaan ja hakemisessa kannattaakin hyödyntää useampaa keinoa samaan aikaan. Voit tilata Lifeworksin avoimet työpaikat sekä piilotyöpaikkavinkit suoraan sähköpostiisi sekä laittaa hakuvahdit päälle: LinkedInJoblyOikotieDuunitori.

Mikä työnhaussa turhauttaa?

  1.  En saa palautetta rekrytoinnin aikana
  2.  Minulle sopivia työpaikkoja ei ole
  3.  Uuden työpaikan kulttuurista on vaikea saada tietoa

Yksi suurimmista turhautumisen aiheista on riittämätön palaute rekrytointiprosessin aikana. Palautetta toivottaisiin niin prosessin kulusta kuin aikatauluista ja syistä, miksi ei päässyt jatkoon. Hakijoista 83 % pitää organisaatiokulttuuria tärkeänä valintaperusteena uudelle työpaikalle, mutta aitoa tietoa yrityksen kulttuurista ei ole saatavilla tai sitä tarjotaan liian kaunistellusti.

Toiveikkuus uuden työpaikan löytämisestä 3 kuukauden sisällä on hiipunut

Heikentynyt taloustilanne näkyy selvästi uskossa työllistymiseen. Viisi vuotta sitten vielä puolet ammattilaisista uskoi löytävänsä uuden työpaikan kolmessa kuukaudessa, kun taas nyt enää hieman yli kolmasosa jakaa saman uskon. Aktiivisista työnhakijoista 54 % uskoo löytävänsä uuden työn seuraavan 3 kuukauden aikana, kun taas passiivisista vain 23 %.


MPS-Yhtiöiden vuotuinen Suuri suomalainen työnhakututkimus selvitti laajasti näkemyksiä työnhausta ja rekrytoinneista. Loppuvuodesta 2023 kuudetta kertaa toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi 607 suomalaista aktiivista ja passiivista työnhakijaa, joista 39 % oli asiantuntijoita, 26 % johtajia, 24 % esihenkilöitä ja 10 % työntekijöitä. Vastaajista 50 % oli naisia ja 49 % miehiä ja 86 prosentilla oli alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.

Tutkimusraportti on julkaistu alunperin MPS-Yhtiöiden sivuilla 27.2.2024. Lataa Työnhakututkimus 2024 -raportti täältä!


💡 Kaipaatko tukea työnhakuun? Startti työnhakuun -sparrauksessa saat rekrytoijan tukea ja vinkkejä työnhakusi eri vaiheisiin: CV:n ja työhakemuksen laatimiseen, oman osaamisen sanoittamiseen sekä työhaastatteluun valmistautumiseen. Tutustu palveluun!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä