Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick Head of Operations & Customer Experience

Linda Neiglick

Head of Operations and Customer Experience, MPS Lifeworks / 12.11.2020

Tägit: Urajohtaminen, Urajumi, Uramuutos, Yleinen

Urajumi on epämiellyttävä tilanne, joka saattaa jäädä päälle liian pitkäksi aikaa. Tässä muutamia kuulemiani selityksiä sille, miksi jumissa vellotaan välillä jopa vuosikausia. Uskon, että jokainen näistä (teko)syistä on oikeasti ratkaistavissa. Jos tunnistat esimerkeistä omia ajatuksiasi, mieti mikä toimisi sinulle, jotta pääsisit vihdoin urallasi eteenpäin. Tai sivusuuntaan. Kunhan menet johonkin suuntaan.

Kysymys: ”Kannattaisiko sinun tehdä jotain sille, että et ole tyytyväinen enää työhösi?”

Vastaus: ”Joo joo, mutta kun… 

1. ”Ei mulla ole aikaa.”

Aikaa on aina liian vähän. Harvalla meistä on päivässä ylimääräisiä luppotunteja, joille pitäisi keksiä jotain täytettä. Aikaa täytyy järjestää.

Ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joihin haluat aidosti panostaa löytävät tiensä kyllä osaksi arkeasi. Voisiko olla niin, että ura-asiat tai työnhaku eivät kuitenkaan ole prioriteettilistasi kärjessä? Mitä pitää tapahtua, että ne olisivat? Auttaisiko uratavoitteen kirkastaminen tai merkityksellisemmän työn löytäminen konkretisoimaan asian tärkeyden itsellesi?

Mikäli olet jo pitkään ollut tyytymätön työhösi, varaa ensi viikosta lähtien joka viikolle pari tuntia aikaa itsesi kehittämiselle eli omalle urallesi. Inventoi ensin oma kalenterisi ja pahimmat aikasyöppösi.

Löytyisikö sieltä someselailun, netflixin tai turhien palaverien välistä kuitenkin muutama tunti?

Priorisoi sitten oma työtyytyväisyytesi korkeammalle ja ryhdy hommiin.

 2. ”Mun pomo ei kyllä tajua eikä tee asialle mitään.”

Jos olet vuosikaudet kertonut organisaatiossasi halustasi edetä toisiin tehtäviin, eikä mitään tapahdu, mieti vielä kerran mitä voisit tehdä toisin. Älä lamaannu kiireisen pomon, jäykän organisaation tai kokemattoman HR:n kyvyttömyydestä auttaa sinua urallasi eteenpäin. Ota itse vastuu omasta polustasi.

Jos polku on on oikeasti tallattu jo moneen kertaan, niin lähde etsimään uutta työtä. Mikäli lähteminen pelottaa liikaa, niin lähde edes muokkaamaan toimenkuvaasi itsellesi sopivammaksi. Voit myös kokeilla jotain näistä: kehitä uutta osaamista, verkostoidu, tarjoa apua, pyydä apua, ole läsnä, edistä epäkohtia ja ratko ongelmia, nosta tiimiläisten osaamista esiin ja ole kaikin puolin kiva kollega.

Kun nykyinen tai ex-kollega seuraavan kerran kaipaa uutta osaajaa tiimiinsä, juuri sinä saatat tulla mieleen.

Ainakin sinulla on todennäköisesti paremmat mahdollisuudet kuin sillä kollegalla, joka vaan valittaa ja tuo tyytymättömyytensä esiin joka käänteessä, mutta ei tee asialle oikeasti itse mitään. Haluaisitko itse sellaisen jumiutuneen henkilön omaan tiimiisi?

3. ”Ei mulla kyllä ole varaa.”

”Kyllähän mä kehittäisin itseäni, mutta kun firma ei maksa sitä koulutusta niin ei onnistu. Enpä oo sit mitään kursseja käynyt tai oppinut mitään uutta viime aikoina.”  Ei kai tämä kommentti ole sinun suustasi?

Koulutusbudjetit vaihtelevat yritysten ja jopa tiimien välillä. Älä kuitenkaan vesitä omaa uratulevaisuuttasi sen vuoksi, ettet saa kaikkia kuluja katettua työnantajan puolesta.

Kyseessä on kuitenkin sinun urasi  – sinun henkilökohtainen osaaminen ja taidot – joten on ihan ok ja perusteltua käyttää itsesi kehittämiseen myös omaa rahaa.

Voit toki yrittää tehdä diilin, jossa maksatte työantajan kanssa molemmat osan koulutuksesta. Tai sitten vaan säästät ja otat tarvittavat rahat omasta ”kehitysbudjetistasi”.

Jos rahaa ei vaan yksinkertaisesti ole, niin tsekkaa youtube, webinaarit, udemyt sekä mahdollisuus oppia ja kehittyä työkierron, mentoroinnin tai vertaisoppimisen kautta. Omien työnhakutaitojen päivitykseenkin kannattaa käyttää ammattilaista, vaikka se vähän maksaisi. Raha tuskin on oikeasti pahin este sille, että et pääse urallasi eteenpäin? Organisaation, HR:n tai pomon vastuulle omaa uratulevaisuutta ei myöskään kannata sysätä. Ihan itse olet vastuussa omasta urastasi ja siitä mille poluille seuraavaksi lähdet.

Näiden esimerkkien kautta toivon, että mietit mikä ihan oikeasti estää sinua edistämästä uraasi toivomaasi suuntaan? Ja kun tunnistat omat esteesi, niin pohdi mikä sinua auttaisi siinä, että saat esteen ja urajumin purettua ja pääset urallasi taas eteenpäin? Poluilla on hyvin tilaa. Sen kun vaan valitset suunnan ja lähdet matkaan!


Lifeworksin palvelut on luotu nimenomaan urajumien purkamiseen. Suosituin palvelumme on Uralla eteenpäin -coachaus.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä