Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Jonna Hämäläinen, Customer Happiness & Marketing Specialist.

Jonna Hämäläinen

Customer Happiness & Marketing Specialist / 21.9.2023

Tägit: Itsetuntemus, Osaaminen, Työnhaku, Uramuutos, Yleinen

Työpaikan menettäminen on raskas kokemus, joka aiheuttaa ahdistusta ja stressiä tulevaisuudesta. Huoli uudelleentyöllistymisestä sekä taloudellinen epävarmuus kuormittavat henkisesti. Irtisanotuksi tuleminen on usein shokki, jonka vuoksi on tärkeää antaa itselle aikaa prosessoida tilannetta.

Oli syy irtisanomiselle sitten mikä tahansa, työn menetykseen liittyy usein surua, pettymystä tai jopa häpeää. Etenkin jos edellinen työ oli mielekästä, lähteminen voi tuntua erityisen raskaalta. Älä kuitenkaan syytä itseäsi, vaan ota aikaa rauhassa palautumiselle. Kun alkushokki alkaa laantumaan, on aika pohtia tulevaisuutta.

Olenko oikeutettu muutosturvaan?

Jos olet työskennellyt yli 30 henkilön yrityksessä vähintään viisi vuotta ja sinut on irtisanottu taloudellisista tai tuotannollisista syistä eikä sinulle voida tarjoa muuta työtä, olet oikeutettu muutosturvaan. Tällöin työntantaja on velvoitettu tarjoamaan sinulle valmennusta tai koulutusta, joka auttaa sinua uudelleen työllistymään. Yli 55-vuotiaiden muutosturva on kattavampi.

Voit tutusta tarkemmin muutosturvaan Työmarkkinatorin sivuilla.

Voinko saada töitä, jos kerron saaneeni potkut?

Potkujen saaminen laskee uraitsetuntoa ja voit tuntea olevasi epäonnistunut. Sinua voi hävettää kertoa saaneesi potkut ja pohdit voitko saada enää töitä. Irtisanotuksi joutuminen on yllättävän yleistä eikä asiaa tarvitse hävetä tai piilotella työnhaussa. Sen sijaan kannattaa kertoa avoimesti ja rehellisesti, mistä syystä olet joutunut irtisanotuksi tai miksi määräaikaista työsuhdetta ei voitu jatkaa.

Olisiko nyt aika uramuutokselle?

Vaikka uuden työn löytäminen nopeasti on etusijalla, voisiko tämä olla mahdollisuus jollekin uudelle? Aina kokopäiväisen työn ja arjen ohella ei ole aikaa tai jaksamista unelmien toteuttamiseen.

Lähde tutkimaan, millaista osaamista uudella uralla vaaditaan ja pohdi ovatko nykyiset taitosi siirrettävissä. Jos taas tarvitset lisäkoulutusta, tutustu eri koulutusvaihtoehtoihin – riittäisikö yksittäinen koulutus, avoimen yliopiston kurssit tai olisiko koulutussopimus mahdollinen?

Onko osaamiseni ajan tasalla?

Jos olet ollut pitkään samassa työssä, kannattaa tarkistaa ovatko taitosi ajan tasalla. Voit aloittaa selailemalla alasi työpaikkailmoituksia ja katsoa, millaista osaamista niissä vaaditaan. Tämän perusteella voit alkaa kehittämään osaamistasi alasi vaatimusten tai omien kiinnostuksesi mukaan. Näin saat pidettyä työmarkkina-arvoasi yllä ja olet kilpailukykyinen työnhakija, sillä työnantajat arvostavat kehitysintoisia työntekijöitä.

Millaisia töitä lähden hakemaan?

Ota aikaa itsereflektiolle ja mieti omia kriteerejäsi tulevalle työpaikallesi. Tässä muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit aloittaa pohdinnan:

Näiden kysymysten pohjalta saat luotua kuvan, millaisessa työpaikassa haluaisit jatkossa työskennellä. Älä siis hae kaikkia sopivia paikkoja, vaan lähde hakemaan työpaikkoja omien vaatimustesi mukaan.

Mitä jos suunta ei ole vielä selkeä?

Joskus tilanteen katsominen ulkopuolelta voi auttaa ja urapohdintojen avuksi on hyvä ottaa ulkopuolista tukea. Kokenut ammattilainen osaa auttaa tilanteen purkamisessa ja ohjata sinua eteenpäin – oli kyse sitten uuden työn hakemisesta tai uramuutoksen tekemisestä. Tutustu uravalmennuksiin.

Potkujen saaminen ei ole maailmanloppu, vaan se voi olla uusi mahdollisuus. Tsemppiä työnhakuun! ❤️


Blogin kirjoittaja Jonna Hämäläinen on joskus itsekin jäänyt työttömäksi ja kamppaillut työttömyyden tunteiden vuoristoradan kanssa. 


⭐ Vahvista itsetuntemustasi ja tee urasuunnitelma Onnistujan urapalvelun avulla. Kokeile maksutta 14 päivää!
⭐ Starttaa työnhakusi yhdessä rekrytoijan kanssa. Tutustu Startti työnhakuun -valmennukseen!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä