Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Anna Storm

Recruitment Communications Specialist, MPS Career / 7.9.2023

Tägit: Itsetuntemus, Yleinen

Mikä on työyhteisö?

Työyhteisö – henkilöt, joiden kanssa teemme työtä, tai ihmiset, joista yritys koostuu – voi merkitä eri ihmisille hyvin erilaisia asioita. Työyhteisöksi voidaan mieltää koko yritys tai vain pieni osa siitä.

Tehtävänkuva, tiimi ja omat odotukset voivat kaikki merkittävästi vaikuttaa yksilön vaikutelmaan. Sama työpaikka voi näyttäytyä yhdelle yhteisöllisenä, toiselle taas individualistisena tai jopa yksinäisenä. Mitä jos työskentelet tiiviissä pikku tiimissä, joka keskustelee paljon ja perjantaisin käy yhdessä lasillisella, mutta suurinta osaa yrityksesi henkilökunnasta et näe etkä kuule; kutsuisitko työpaikkaasi silloin yhteisölliseksi, vai ei ollenkaan? 

Monien työpaikkailmoitusten lupailema ”mukava ja rento työyhteisö” on vaikeaselkoinen käsite. Vastaus kun riippuu jo siitä, mikä tarkalleen mielletään siksi ”työyhteisöksi”, joka työntekijään vaikuttaa ja hänelle selvimmin näyttäytyy. Tarkoittaako ”rentous” esimerkiksi yrityksen matalaa hierarkiaa, vai sitä, että oman pienen tiimin sisällä viestintä on mutkatonta ja vitsaillaan paljon? Onko ”mukava” työyhteisö sellainen, jossa koko yrityksen väki järjestää yhteisiä tapahtumia, vai kenties sellainen, jossa lähimmiltä kollegoilta saa aina apua ja neuvoja?

Oletko joskus toivonut, että työpaikkailmoituksessa tai -haastattelussa kerrottaisiin jotain selkeämpää ja konkreettisempaa siitä työyhteisöstä, jossa tulet työskentelemään?

Yksin puurtaja vai yhteisöllisyyttä kaipaava?

Kaikki eivät anna kovin paljon painoarvoa työyhteisölle tai kaipaa tiivistä työyhteisöä. Vapaa-ajan ja yksityiselämän sosiaaliset verkostot ja kontaktit tuntuvat riittäviltä, tai itsenäinen työnkuva luontevimmalta.

Toisaalta hyvä työyhteisö tarkoittaa paljon muuta: se tarkoittaa niitä perusasioita, joiden pitäisi toteutua kaikilla työpaikoilla. Se voi merkitä vaikkapa avointa viestintää, keskustelua, yhdenvertaisuutta, tasapuolisuutta, kiusaamattomuutta, työntekijöistä välittämistä tai ongelmatilanteiden ratkomista rakentavasti.

Jos työntekijät ovat erilaisia, sitä ovat myös työpaikat: jos yhdessä työpaikassa ja tehtävässä odotetaan itsenäisyyttä ja itseohjautuvuutta, toisessa saatetaan jopa vaatia sosiaalisuutta. Siinä missä yhdessä työpaikassa ongelmatilanteita saa selvitellä yksin, ja stressikin on yksilön ongelma, toisessa ne voidaan mieltää koko työyhteisön asiaksi. Miten sinun työpaikkasi suhtautuu kriisitilanteisiin, stressiin tai ongelmiin – entä mitä itse toivoisit? 

Työyhteisö ja etätyö?

Tappaako etätyö yhteisöllisyyden? Tätä on varmaan pohdittu monessa työpaikassa viime vuosina. Voiko työyhteisö olla tiivis ja elinvoimainen, jos kollegat eivät säännöllisesti vietä aikaa saman katon alla?

Työn tekemisen tapa on peruuttamattomasti muuttunut. MPS:n työnhakijatutkimuksen mukaan 85 % työnhakijoista haluaa tehdä etätyötä 1–4 päivänä viikossa. Jos etätyö estettäisiin, moni haluaisi vaihtaa työpaikkaa. Tämä pätee erityisesti nuorempiin ikäluokkiin.

On mahdollista, että nyt korona-ajan jälkimainingeissa on etätyön piikkiin pistetty useita työyhteisön piirteitä, toisinaan myös ongelmia, jotka olivat jo olemassa ennen yleistynyttä etätyötä. Jos työntekijät eivät ennen ole saaneet juurikaan tukea työyhteisöltään, eivät he sitä luultavasti saa nykyäänkään. Jos työkulttuuri on ollut individualistinen pikemminkin kuin yhteisöllinen, ehkä se on sitä edelleen, riippumatta siitä, missä henkilöt työtehtäviään suorittavat. Ehkäpä käsitys työyhteisöstä laahaa todellisuuden perässä: haikailemme jotain sellaista, joka alkaa olla mennyttä aikaa, sen sijaan, että keskittyisimme kehittämään nykyaikaista työyhteisöä.

Mitä työyhteisö sinulle merkitsee? Paljonko annat sille painoarvoa, kun arvioit työpaikkaa – nykyistä tai tulevaa – ja työssä viihtymistä? 


Blogin kirjoittaja on Anna Storm työskentelee tiiviissä neljän hengen rekrymarkkinointitiimissä, jossa työskennellään yhdessä eri puolilta Suomea.


Haluaisitko löytää uuden merkityksellisen työn? Uralla eteenpäin -valmennus saat uravalmentajan sparrausta, henkistä tukea ja konkreettisia neuvoja oman elämäntilanteesi ja urasi syvälliseen reflektointiin. Tutustu valmennukseen täältä!

Kun haluat kehittää itseäsi

Uralla eteenpäin

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Uralla eteenpäin -valmennuksessa pääset kehittämään uraasi yhdessä uravalmentajan kanssa. Valmennuksen aikana kirkastat uratavoitteesi ja saat selkeät askeleet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Valmennus sopii sinulle, jos haluat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Tukea uuden työn löytämiseen tai uramuutoksen tekemiseen
  • Löytää työmotivaation uudelleen
  • Purkaa urajmin
  • Edetä urallasi