Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Erno Heino, Recruitment Marketing Specialist, MPS Career.

Erno Heino

Recruitment Marketing Specialist, MPS Career / 12.10.2023

Tägit: CV, Työnhaku

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun OpenAI julkaisi koko maailmalle ällisyttävän tehokkaan tekoälypalvelun ChatGPT:n. Tämän jälkeen (generatiivisesta) tekoälystä on kirjoitettu satojatuhansia artikkeleita, tehty lukemattomia videoita ja useita podcasteja.

Tässä blogissa on kuitenkin tarkoitus keskittyä ChatGPT:n hyötyihin työnhaussa ja jakaa erityisesti promptaamiseen vinkkejä, joilla päästä alkuun oman työnhaun tehostamiseksi tekoälyllä.

Promptaamisella tarkoitetaan tekoälylle annettavan syötteen tai herätteen tuottamista. ChatGPT:ssä promptina toimii pääosin tekstinä chattiin kirjoitettu teksti, johon tekoäly tuottaa vastauksen. Promptaamista voi tehostaa monin eri tavoin, sillä antamalla erilaisia ohjeita tai kontekstuaalista tietoa voidaan ohjata tekoälyä tuottamaan paremmin halutunlaisia vastauksia.

1. Roolita ja roolipelaa

ChatGPT:n promptauksen tehostamiseen yksi yleisimpiä tekniikoita on antaa tekoälylle rooli. Työnhaku käytössä tämä voisi olla esimerkiksi: ”Sinä olet avulias ja asiantunteva uraohjaaja” tai ”Sinä olet työnhaun asiantuntija”.

Tällä roolittamisella pyritään ohjaamaan tekoäly antamaan vastaus ikään kuin näytellen annettua roolia. ChatGPT:ssä roolittamisen voi tehdä jokaiseen keskusteluun ensimmäisellä promptilla tai käyttää Custom Instructions -asetusta, jolloin annetut ohjeet pätevät kaikkiin uusiin keskusteluihin.

2. Analysoi työpaikkailmoituksia

ChatGPT:n ja muidenkin tekoälyratkaisujen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti nopea suurten tietomäärien käsittely ja analysointi. Hyödynnä tätä rakentamalla esimerkiksi seuraavanlainen aloitusprompti:

”Olet asiantunteva uraohjaaja ja rekrytoinnin asiantuntija. Tehtäväsi on analysoida antamiani työpaikkailmoituksia ja verrata niitä profiiliini. Anna vinkkejä ja suosituksia hakemiseen tai hakematta jättämiseen.

Tässä esittely minusta, käytä tässä esimerkiksi: 

Toimitan seuraavissa viesteissä kuvauksia työpaikoista.” 

Tämän jälkeen voit seuraaviin viesteihin kopioida mielenkiintoisten työpaikkailmoitusten tekstejä. On hyvä muistaa, että jokaisessa chatissä on rajoitettu konteksti, eli kannattaa esimerkiksi 3-4 työpaikkailmoituksen analysoinnin jälkeen avata uusi chatti samalla aloituspromptilla tai sitä hieman tuunaten.

3. Hienosäädä hakemusta

Löydettyäsi mielenkiintoisen työpaikan, pyydä ChatGPT:ltä apuja hakemuksesi kohdentamiseen. Yksi tekniikka hienosäätöön on, että kopioit chattiin kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja oman hakemuksesi (ilman henkilötietoja!).

Pyydä ChatGPT:tä ”kohdentamaan hakemusteksti paremmin työpaikkailmoitukseen” tai yleisemmällä tasolla ”vertaile kahta tekstiä ja kerro miten ne sopivat yhteen”. Voit myös pyytää ChatGPT:tä kirjoittamaan hakemuksen alusta asti, mutta yleensä näistä teksteistä tulee hyvin yleisluontoisia.

Kokeile pyytää useita variaatioita eli vaihtoehtoisia muokkauksia tekstistäsi ja käyttää siten ChatGPT:n vastauksia inspiraation lähteenä tekstin tuunaamisessa.

4. Tiivistä tiivistä tiivistä

ChatGPT toimii erinomaisesti tekstien tiivistämiseen. Koska suuren kielimallin tärkeimpiä tehtäviä on suurten tekstimassojen analysointi mahdollisimman tarkasti, hyödynnä tätä oman tekstisi tärkeimpien kohtien analysointiin.

Pyydä ChatGPT:tä siis kohdentamaan, tiivistämään ja sujuvoittamaan tekstiäsi. Roolita tiivistämistä varten chatin ”olet kokenut työnhaun copywriter” tai ”olet avulias rekrytoija, joka auttaa tiivistämään työnhakemuksia”.

Voit aina keskustelun aikana hienosäätää tiivistelmää kertomalla omia mielipiteitäsi siitä, mitä haluat erityisesti korostaa.

5. Testaa ja leiki skenaarioilla

Roolittamisen ja roolipelaamisen päälle tai lisäksi voi rakentaa myös täysin kuvitteellisia ”näytelmiä” tai simulaatioita. Kokeile simuloida koko työnhakuprosessia ja säätää ChatGPT:n roolin vaikkapa ”erittäin vaativaksi ja realistiseksi rekrytoijaksi”.

Simulaatioihin kannattaa kuitenkin suhtautua leikkimielisesti, mutta ne voivat toimia hyvin ajatusten herättäjänä. Samalla voit harjoitella erilaisia tapoja reagoida erilaisiin tilanteisiin – pitäen kuitenkin mielessä tilanteen keinotekoisuus ja ChatGPT:n pyrkimys tuottaa ”kaikkia hyödyttäviä vastauksia”.

Kokeile, testaa ja pidä hauskaa – oikeastaan se on tehokkain ja usein jopa ainoa tapa oppia paremmaksi promptaamisessa ja ChatGPT:n hyödyntämisessä tiettyihin rajattuihin käyttötarkoituksiin. Äläkä ota kaikkea tekoälyn tuottamaa annettuna!


Nämä vinkit toimivat hyvin ChatGPT:n ilmaisversiolla, joka hyödyntää GPT-3.5 kielimallia. Maksullisella ChatGPT Plussalla saa pääsyn uudempaan kielimalliin GPT-4:ään, joka todennäköisesti antaa tarkempia vastauksia. Silti suureen osaan esiteltyjä tekniikoita ja käyttötarkoituksia ilmaisversio toimii erinomaisesti.


Kirjoittaja Erno Heino on generatiivisesta tekoälyyn vakavasti mutta innostuneesti suhtautuva rekrytointialan asiantuntija, joka toivoo tekoälyratkaisujen muuttavan työnhakua ja työelämää ihmisille parempaan suuntaan. 


💡 Vai haluaistko sittenkin henkilökohtaista tukea työnhakuun? Startti työnhakuun -sparraus sopii erityisesti sinulle, joka olet etsimässä uutta työtä ja kaipaat rekrytoinnin ammattilaisen yksilöllisiä vinkkejä työnhakusi eri vaiheisiin.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä