Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick, Head of Operations & Customer Experience

Linda Neiglick

Head of Customer Experience & Marketing / 31.8.2023

Tägit: Itsensä kehittäminen, Osaaminen, Työn tuunaaminen, Urajohtaminen, Vahvuudet

Luin The Future of Jobs Report 2023 -tietopakettia, jonka World Economic Forum on julkaissut. Raportista löytyy 25 osaamista (skills), joita tällä hetkellä organisaatioissa kaivataan. Nostimme esiin listalta viisi ja vinkkejä osaamisen kehittämiselle.

Osaamisia, joiden kysyntä on kasvussa vuosina 2023-2027, ovat mm. luova ajattelu (creative thinking), analyyttinen ajattelu (analytical thinking), tekninen lukutaito (technological literacy), talent management (osaamisen johtaminen) sekä tekoäly ja massadata (AI and big data).

Miten lähtisit mainittuja osaamisia kehittämään? Kokeile esimerkiksi.

1. Lisää kalenteriisi ajattelu- ja suunnitteluaikaa – kehittää analyyttista ja luovaa ajattelua. 

Varaa aikaa ajattelulle. Lisää kalenteriin myös riittävästi suunnitteluaikaa. Ilman sitä, saatat toistaa vanhoja kaavoja etkä ehdi oppia edes menneistä.

Varaa myös yhteistä suunnitteluaikaa tiimille/projektiryhmälle. Anna tiimille ennen palaveria syötteitä tai ennakkotehtäviä, jotta luova ajattelu pääsee ryhmässä vauhtiin. Analysoikaa tiimin kanssa menneet projektit ja tapahtumat, jolloin koko porukan analysointitaidot karttuvat.

Mitä enemmän pääset työssäsi ratkomaan monimutkaisia ongelmia, sitä enemmän osaamisesi luovana ajattelijana ja ongelmanratkaisijana karttuu. Mieti, minkä haastavan tehtävän voisit seuraavaksi ratkoa? 

2. Hyödynnä ChatGPT:tä – kehittää tekoäly(luku)taitoa.  

Opettele käyttämään ChatGPT:tä. Tällä hetkellä sinne voi kirjautua ilmaiseksi. Ja uskomatonta kyllä, se puhuu ihan suomea. Ja vastailee kysymyksiin!

Kokeile rohkeasti, mutta älä laita sinne mitään henkilökohtaisia tai yritystietoja, joita et halua jakaa muille. Selvitä, miten AI voi helpottaa omaa työtäsi ja lähde rohkasti kokeilemaan. Ole kuitenkin lähdekriittinen. 

3. Johda omaa ja tiimin osaamistasi – kehittää osaamisen johtamista. 

Selvitä, mitä osaamista sinun organisaatiossasi ja alalla kaivataan juuri nyt ja tulevaisuudessa. Ole etunojassa ja kehitä haluttua osaamista ennen muita. Jos olet tiiminvetäjä, huolehdi, että tiimisi kehittää jatkuvasti osaamistaan ja on oman alan huippuja osaamisen suhteen. Ideoita osaamisista löydät oman alan trendiraporteista, työpaikkailmoituksista sekä WEF-raportista.

4. Kasvata digilukutaitoa ja teknistä osaamista päivittäin – kehittää teknistä lukutaitoa.  

Jos et ole vielä digiguru, nyt on viimeinen hetki harjoitella. Kysy vinkkejä tutuilta ja kollegoilta eri ohjelmista, joilla voit hoitaa työsi entistä fiksummin. Opettele kaikki oleelliset organisaation järjestelmät ja käytä niitä ahkerasti.

Huolehdi omasta ja yrityksen tietoturvasta – ota käyttöön kaksivaiheiset tunnistautumiset ja suojaa tietosi kaikilla laitteilla. Ja opettele myös Teamsin päivitykset, niin osaat jakaa materiaalit ja saat vähintään äänet ja kuvat päälle, mutta ideaalisti osaat myös fasilitoida ja hyödyntää uusimpia toiminnallisuuksia kokouksen aikana. Pyri olemaan se, jolta kysytään neuvoa ennemmin kuin se, joka ei osaa ohjelmia kunnolla käyttää.

Osaamisen kehittämiseen ei aina tarvita kursseja ja kalliita koulutuksia. Toivottavasti näiden esimerkkien kautta sait ideoita siihen, miten osaamista voi kartuttaa kätevästi ihan vaan töitä tehden.

Ja kyllä: uteliaisuus ja elinikäinen oppiminen (curiosity and lifelong learning) on edelleen listan kärkipäässä. Organisaatiosta 67 % sanoo sen tärkeyden kasvavan tulevina vuosina.

10 osaamista, joiden kysyntä kasvaa eniten 2023-2027:  

  1. Creative thinking
  2. Analytical thinking
  3. Technological literacy
  4. Curiosity and lifelong learning
  5. Resilience, flexibility and agility
  6. System thinking
  7. AI and big data
  8. Motivation and self-awareness
  9. Talent management
  10. Service orientation and customer service

Lähde: “The Future of Jobs Report” 


Kirjoittaja Linda Neiglick on omasta ja tiimin osaamisen kehittämisestä innostunut, mutta hetkittäin ajanpuutteesta lannistunut markkinoija-palvelukehittäjä-asiakasymmärtäjä. 


🤝🏻 Tutustu Uralla eteenpäin -valmennukseen
💪 Kokeile Onnistujan urapalvelun vahvuusbarometria, jonka avulla pääset selvittämään vahvuutesi sekä omasta että tuttaviesi näkökulmasta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä