Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 24.2.2022

Tägit: Itsensä kehittäminen, Johtaminen, Motivaatio, Osaaminen

Kuvassa Suvi Poikela, Tuija Soininen ja Linda Neiglick

Kuvassa Suvi Poikela, Tuija Soininen ja Linda Neiglick

Pääsimme keskustelemaan Uralla eteenpäin -podcastissa ihmisten johtamisesta, hyvän esihenkilön ominaisuuksista ja esihenkilötyön sekä asiantuntijatyön eroista MPS:n seniorikonsultin, psykologin ja kokeneen ihmisten johtajan Tuija Soinisen kanssa.

Millainen on hyvä esihenkilö?

Tuijan mukaan esihenkilön ominaisuuslista on kattava ja tärkeitä ominaisuuksia ovat mm. vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidot, muiden ihmisten kunnioittaminen ja inspirointi, tasapuolinen kohtelu, empatia- ja kuuntelutaidot sekä visiointi. Esihenkilö palvelee muita ja antaa ison panoksen itsestään saadakseen johdettavat onnistumaan ja saavuttamaan tavoitteensa.

Kenelle sopii asiantuntijatyö ja kenelle esihenkilötyö?

Palo esihenkilötyöhön lähtee omasta tahdosta toisten toiminnan johtamiseen sekä vastuun ottamiseen. Asiantuntijalle puolestaan keskiössä on oman ammattitaidon ja pätevyyden vahventaminen ja syventyminen juuri siihen omaan asiantuntijatyöhön.

”Kaikki lähtee siitä motivaatiosta. Sulla pitää olla halua ja kykyä kuunnella ihmisiä. Kykyä kunnioittaa ihmisiä ja nähdä ihmisten erilaisia vahvuuksia. Ja kykyä suunnata sitä toimintaa näiden vahvuuksien mukaan.” 

Henkilöarvioinnista apua esihenkilöroolin soveltuvuuteen

Miten henkilöarviointi sitten liittyy esihenkilötyöhön? Henkilöarviointi rekrytointien yhteydessä antaa tukea valinnalle, koska se kertoo henkilön vahvuuksista ja potentiaalista sekä työnantajan suuntaan että arvioidulle henkilölle itselleen. Parhaimmillaan henkilöarviointi toimii kehittämiselementtinä ja voi tuoda esille uusia puolia henkilön ominaisuuksista.

Henkilöarviointi lähtee liikkeelle menestyskriteerien määrittämisestä. Näiden avulla lähdetään tutkimaan henkilön soveltuvuutta esimerkiksi esihenkilötehtävään. Henkilöarviointi kartoittaa eri menetelmien avulla henkilön toimintatapoja, ongelmanratkaisukykyä, motivaatiota sekä hahmottamiskykyä, joiden avulla selvitetään hyviä ominaisuuksia esimerkiksi esihenkilötyöhön.

Tuija kertoo, että MPS:n henkilöarvioinneissa lisäarvoa tuovat vuorovaikutus-, ryhmä ja kykytehtävät sekä johtamistapakyselyt. Haastattelu puolestaan nitoo kaiken yhteen ja toimii henkilöarvionnin keskiössä soveltuvuuden selvittämisessä. Myös 360-arviointi, jossa johdettavat arvioivat esihenkilön toimintaa, antaa hyviä vinkkejä johtamiseen.

Voiko itse selvittää sopivuuttaan esihenkilöksi?

Tuijan mukaan oman tahtotilan pohtiminen toimii hyvänä lähtökohtana. Kyky kestää erilaisia ihmisiä koskevia, joskus haastaviakin tilanteita, tunneälyn käyttötaito, kyky tukea, empatian antaminen, toisten osallistaminen: hallitsetko nämä?

Ihmisten johtaminenKeskustelut lähipiirin ja oman esihenkilön kanssa sekä alan kirjallisuus auttavat selvitystyössä. Onko sinulla uratoiveita? Mitä tavoittelet? Nämä pohdinnat on hyvä käydä ennen esihenkilötyöhön ryhtymistä.

Esihenkilörooleja on monenlaisia organisaatiosta riippuen: soljuuko johtamistapa enemmän operatiivisten toimintojen kautta vaiko ennemminkin ihmisjohtamisen kärjellä? Työn sisällön on oltava itseä motivoivaa, mikä puolestaan edesauttaa työssä viihtymisessä. Mikäli sisältö ei kuulostakaan omalta, on ehkä syytä pohtia, onko esihenkilötyö juuri sinulle sopiva rooli.

Mitä on hyvän esihenkilötyön takana?

Esihenkilötyön mahdollistaa organisaatio, joka antaa raamit ja ajan työn tekemiselle. Ennen kaikkea hyvään esihenkilötyöhön yltäminen vaatii motivoitunutta, ihmisjohtamiseen keskittyvää asennetta, jossa valtaa hyödynnetään järkevällä tavalla.

”Kysy, kuuntele, kannusta ja kuuntele. Sillä pääsee jo aika pitkälle…. Esihenkilötyössä pystyy aika pitkälti hyödyntämään samoja asioita kuin lasten kasvatuksessa.” 

Esihenkilö kantaa vastuuta, kannustaa, sitouttaa, kuuntelee sekä suhtautuu ja tutkii asioita laajalla perspektiivillä. Ihmisten vahvuuksien huomioiminen antaa eväät toiminnan suunnalle. Kaiken tämän tasapainottaminen mahdollisen oman asiantuntijatyön rinnalla on haastavaa. Jos ajan löytäminen on haasteellista, on tärkeää tarkkailla omaa työkuormaa ja jakaa työtään sekä pohtia töiden tasapainottamista oman esihenkilön kanssa. Tuija näkee, että esihenkilötyön yhtenä arvokkaimmista asioista on kohottaa oma tiimi korkealle tasolle, saada heidät viihtymään työssään ja saavuttaa hyvällä panoksella laadukkaita tuloksia.

Kuuntele podcast kokonaisuudessaan täältä, niin kuulet Tuijan arvokkaat vinkit uralla eteenpäin tähtääville.


Olemme julkaisseet paljon johtamiseen liittyviä blogeja, joita voit käydä lukemassa täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä