Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Business Development Director

Iiro Pohjanoksa

Business Development Director / 16.11.2023

Tägit: Johtaminen, Urajumi

Oletko asemassa, josta maksetaan hyvin, mutta joka tekee sinusta onnettoman?

Onko sinulla johtajana ulkoisesti kaikki hyvin, mutta vihaat työtäsi? Oletko kyllästynyt, stressaantunut tai väsynyt jatkuviin ”haasteisiin”? Kohtaatko eettisiä ongelmia, konflikteja tai paineita, jotka vaarantavat arvosi tai rehellisyytesi? Onko sinulla rajalliset mahdollisuudet henkilökohtaiseen kasvuun tai uuden oppimiseen? Koetko kielteisiä vaikutuksia fyysiseen, henkiseen tai emotionaaliseen terveyteesi sekä laskenutta motivaatiota harrastuksiin tai kiinnostuksen kohteisiisi työn ulkopuolella?

Jos vastasit ”kyllä” yhteen tai mahdollisesti useaan näistä kysymyksistä, saatat kärsiä kultaisen häkin syndroomasta. Tämä on tilanne, jossa johtaja on juuttunut työhönsä, koska hänelle maksetaan liian hyvin tai julkinen asema on liian arvokas luovuttavaksi. Tämä on varsin inhimillistä ja näin voi käydä useasta syystä, joista osa on johtajan oman mielen luomia ja osa ulkoisesta ympäristöstä tai tilanteesta johtuvia.


Tämä on tilanne, jossa johtaja on juuttunut työhönsä, koska hänelle maksetaan liian hyvin tai julkinen asema on liian arvokas luovuttavaksi.


Johtajan omat mielikuvat roolistaan ja asemastaan voivat olla tärkeä osa elämän sisältöä ja usein myös suhteiden verkostoa, josta pois putoaminen voi omassa mielessä tarkoittaa elämän tarkoituksen katoamista tai ainakin merkityksellisyyden vähenemistä. Miten käy arvostukseni? Mitä puolisoni sanoo? Rakastaako hän minua yhä, jos menetän asemani? Voinko kohdata kavereitani, jos en ole tässä asemassa? Varsin inhimillistä, ja yleistäkin pohdintaa.

Myös ulkoiset tekijät voivat edesauttaa kultaiseen häkkiin joutumista. Menneet onnistumiset ja menestys ovat nostaneet asemasi ja korvauksesi organisaatiossa tasolle, jota on vaikea perustella nykytuloksilla. Tämän vuoksi myös eteneminen tai sivusiirto organisaatiossa on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Matalasuhdanteessa työmahdollisuuksia tai varsinkaan houkuttelevia johtajapositioita ei välttämättä ole runsaasti tarjolla. Koet, että ikäsi ja osaamisesi takia et enää ole houkutteleva ehdokas huipputehtäviin.


Jos koet olevasi kultaisessa häkissä, haasta itsesi ajattelemaan tulevaisuuttasi uudesta, positiivisesta näkökulmasta.


On tärkeä huomata, että monet ulkoisistakin tekijöistä ovat pääosin oman ajattelun luomia esteitä. Jos koet olevasi kultaisessa häkissä, haasta itsesi ajattelemaan tulevaisuuttasi uudesta, positiivisesta näkökulmasta. Tilanne voi jatkuessaan johtaa vaaralliseen noidankehään. Tylsistyminen alkaa näkyä organisaatioon, luovuus ja herkkyys kuunnella muita vähenee, moraali ja lojaalisuus sekä omaa esihenkilöä, kollegoja että organisaatiota kohtaan voi heiketä. Lopulta oma maine ja viimein asemakin on vaarassa.

Kultaisen häkin voi rikkoa!

Ja mikä parasta, sen voi usein tehdä myös omassa organisaatiossa, vaikka useimmin se johtaakin työpaikan vaihdokseen. Omassa työssäsi voit aloittaa pyytämällä palautetta, valmennusta, mentorointia tai neuvontaa. Nämä voivat auttaa sinua tunnistamaan ja ratkaisemaan ongelmasi sekä löytämään merkityksen ja ilon työssäsi. Ne voivat myös auttaa sinua kehittämään uusia taitoja, taitoja tai näkökulmia, jotka voivat parantaa suorituskykyäsi ja tyytyväisyyttäsi. Kun otat prosessiin mukaan oman esihenkilösi ja olet rehellinen tilanteestasi, voi moni asia muuttua. Mitä voit siinä menettää?

Jos koet tilanteen omassa organisaatiossasi mahdottomaksi, tutustu vaihtoehtoisiin urapolkuihin. Näitä voivat olla roolin, toimialojen tai paikkakunnan vaihtuminen tai oman yrityksen perustaminen. Tutki markkinaa laajasti ja kirjaa ylös toimijoita ja tehtäviä, jotka vastaavat taitojasi, kiinnostuksen kohteitasi ja arvojasi. Älä mieti titteleitä tai asemaa vielä. Aseman sijaan uudet tehtävät voivat tarjota sinulle enemmän itsenäisyyttä, joustavuutta, vastuullisuutta tai uusia haasteita, projekteja tai tehtäviä, jotka stimuloivat luovuuttasi ja oppimistasi.


Aseman sijaan uudet tehtävät voivat tarjota sinulle enemmän itsenäisyyttä, joustavuutta, vastuullisuutta tai uusia haasteita, projekteja tai tehtäviä, jotka stimuloivat luovuuttasi ja oppimistasi.


Taloudellinen näkökulma on kultaisen häkin syndroomassa usein oleellinen. Oletko miettinyt, miten voisit saada lisää taloudellista vapautta luopumalla jostain kuluja aiheuttavasta omaisuudesta tai tekemisestä? Miten voisit kehittää rahoitussuunnitelman väliaikaisesti pienemmille tuloille tai luovasti jonkin lisätulonlähteen? Jos onnistut vähentämään kulujasi tai saat nyt tuottamattoman omaisuuden tuottamaan, saat lisää vapauksia työelämääsi.

Pohdi, voisitko tasapainotta työsi ja muun elämäsi; asettaa terveytesi, hyvinvointisi ja onnellisuutesi etusijalle. Tämä ei välttämättä tarkoita, että otat vastaan nykyistä huonomman työn. Muutos vaatii rohkeutta asettaa uudet kriteerit työlle ja ponnistelua sellaisen työn löytämiseksi. Lopputulos voi auttaa sinua kohti elämän tasapainoa, oman merkityksellisyyden vahvistumista ja onnellista työelämää.

Johtajan kultainen häkki on yleinen ja vakava ongelma, joka koskettaa monia. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pysyä työssä, joka tekee sinut onnettomaksi. Jos tuntuu, että sinulla ei ole voimia rikkoa häkkiä yksin, muista, että apua ja sparrausta on saatavilla!


Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden senior partner, hallituksen jäsen sekä kehitysjohtaja. Iiro toimii myös Lifeworksin toimitusjohtajana ja hän on Lifeworksin sertifioitu Executive Career Coach.


Oletko valmis rikkomaan kultaisen häkin? Jos sinulla ei ole voimia rikkoa häkkiä yksin, tutustu Johtajan urastrategia -valmennukseen!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä