Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Anna Storm

Recruitment Communications Specialist, MPS Career / 9.11.2023

Tägit: Itsetuntemus, Urajumi, Yleinen

1. Valvominen

Valvominen ei aina johdu univaikeuksista. Moni varmaan kuittaa oman valvomisensa sillä, että ”no minun vain pitäisi oppia menemään aikaisemmin nukkumaan”. Kuitenkin valvomisen taustalla voi silloinkin olla stressi tai heikko työssä viihtyminen, ja tätä kannattaa pysähtyä miettimään.

Jos työ kuormittaa liikaa, ei ehkä malttaisi kuluttaa vapaa-aikaansa nukkumiseen. Pitkitetty valveillaoloaika on sitä omaa aikaa ja omaa tilaa, jota henkilö alkaa suojella. Lisäksi valvomalla voi yrittää lykätä työpäivän alkua, koska ”jos nyt menen jo nukkumaan, niin sitten kohta soikin jo herätyskello ja pitää mennä töihin”.

2. Toivoton tunne ennen töitä

Onko töihin mukava mennä, vai tuntuuko se vastenmieliseltä? Kaikkia varmasti joskus rasittaa työpäivän ja työviikon aloittaminen – puhumattakaan lomaltapaluusta. Tämä saattaa kuitenkin korostua tavoilla, jotka vakavasti heikentävät hyvinvointia.

Miltä tuntuu sunnuntaisin? Jos huomaa olevansa usein tai aina alakuloinen, huonolla tuulella tai stressaantunut, koska työviikko alkaa kohta, ollaan jo tilanteessa, jossa työ häiritsee vapaa-aikaa ja haittaa hyvinvointia. Sunnuntaiblues on yleistä, mutta sen syitä omalla kohdalla kannattaa pohtia.


Kuitenkin valvomisen taustalla voi silloinkin olla stressi tai heikko työssä viihtyminen, ja tätä kannattaa pysähtyä miettimään. 


3. Saamattomuus töissä

Jos töissä ei tunnu saavan mitään aikaiseksi, alkaa ehkä ajatella olevansa laiska ja saamaton. Itseään joutuu jatkuvasti tsemppaamaan, tai oma työsuoritus on minimitasoa, vaikka parempaankin pystyisi.

Itsensä leimaaminen laiskaksi on haitallinen ajatusmalli. Sen sijaan kannattaa yrittää käydä läpi ne syyt, joiden vuoksi töihin tarttuminen tai niiden saaminen valmiiksi on vaikeaa. Mitkä asiat saavat työn tuntumaan esimerkiksi vaikealta, tylsältä tai turhalta? Esimerkiksi työn ja itselle luontevan työskentelytyylin ristiriidat, perehdytyksen puute, hyvän palautteen tai onnistumisten puute, johtamisen tai työyhteisön ongelmat – syyt voivat olla monenlaisia.

4. Elämä kutistuu

Jos työssä voi tuntea olevansa saamaton, niin voi olla myös vapaa-ajalla. Oliko sinulla joskus enemmän harrastuksia ja muita sinulle tärkeitä asioita, tai tapasitko aktiivisemmin ystäviä? Kuluuko kaikki vapaa-aika lepäämiseen, eikö energiaa tai intoa enää löydy, tai pelkistyykö elämä työn ympärille?

Elämä ja elämäntilanne muuttuvat vuosien mittaan. Kun työssä kehittyy ja uralla etenee, voi olla luonnollista, että työn merkitys itselle kasvaa, ja ehkä itseään määrittää enemmän ammatin ja työn kautta. Tärkeintä on, onko tilanteeseen tyytyväinen. Jos ei, kannattaa tutkia niitä syitä, jotka ovat saaneet elämän kutistumaan.


Kuluuko kaikki vapaa-aika lepäämiseen, eikö energiaa tai intoa enää löydy, tai pelkistyykö elämä työn ympärille? 


5. Jatkuva tai toistuva väsymys, ärtymys, alakulo tai ahdistus

Henkisen pahoinvoinnin aiheuttajia kannattaa aina käydä läpi ja yrittää sanoittaa. Löytyykö syy työstä vai muualta? Mieti vaikka kaikkia niitä hetkiä, päiviä tai kausia, jolloin olet tuntenut olosi erityisen huonoksi, ja mitkä seikat tähän olivat johtaneet. Mistä tilanne alkoi ja miten se eteni? Jos kyseessä oli jokin ongelmatilanne työssä, miten se hoidettiin – entä paransiko tilanteen ratkaisutapa omaa vointia?

Muista, että monet tuntemukset voivat olla myös oireita esimerkiksi masennuksesta tai muista terveysongelmista – jos yhtään mietityttää, käänny työterveyshuollon puoleen!

6. Pahoinvointi palaa aina uudestaan

Monessa työssä voi olla parempia ja huonompia kausia. Esimerkiksi talouden ja yrityksen menestyksen vaihtelut, organisaatiomuutokset, työkuorma tai vaihtuvat työprojektit voivat vuorotellen parantaa tai heikentää viihtymistä. Jos huonoja kausia on paljon, tai ne toistuvat yhä uudelleen, omaa tilannetta kannattaa arvioida: mistä huonot kaudet johtuvat, ja mitä niissä haluaisi välttää? Hyvinä kausina voi olla helppo tuudittautua ajatukseen, että muutosta nykyiseen ei oikeastaan tarvitse.

Jotain hyvää, jotain huonoa: viihdynkö tarpeeksi hyvin?

Työelämän kamaluus on kulttuurissamme klisee ja huumorin aihe, josta on johdettu lukemattomia meemejä, vitsejä, sarjakuvia, televisiosarjoja ja niin edelleen. Normalisoimmeko tällä huonoa työelämää? Teemmekö heikosta työssä viihtymisestä asian, jota vain pitää sietää, koska ”sellaista työ on”?

Työ harvemmin on pelkkää huvia. Jos se kuitenkin tuo elämään huomattavaa huolta, alakuloa, ärtymystä tai pahaa mieltä, on korkea aika käydä läpi omaa tilannetta ja pahoinvoinnin syitä. Mitä asioita tarkalleen haluaisit työssäsi muuttaa, ja mitä mahdollisuuksia tähän voisi löytyä?

Vai haluaisitko sittenkin lähteä kokeilemaan jotain kokonaan uutta – työpaikkaa tai erilaista tehtävää? Mitä erityisiä asioita uudelta tehtävältä toivoisit ja tarvitsisit – ja mitä haluaisit nykyisestä työstäsi ottaa mukaan?


Blogin kirjoittaja Anna Storm on MPS:n rekrytointiviestinnän asiantuntija.


💡 Ota mietintöjen tueksi Onnistujan urapalvelu, jota voit kokeilla ilmaiseksi 14 päivän ajan, tai Uralla eteenpäin -valmennuspaketti!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä