Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 23.11.2023

Tägit: Urajohtaminen

Huikeat asiantuntijavieraamme jakoivat Uralla eteenpäin -podcastissa omat uravinkkinsä ja kokosimme podcastiin viimeiseen jaksoon yhdeksän uravinkkiä. Jokainen vieras vastasi kysymykseen: Minkä vinkin antaisit urallaan eteenpäin haluavalle?

Katsotaanpa mitä vieraat vastasivat.

1. Pysähdy, reflektoi, visioi ja valmistaudu.

Pääsimme juttelemaan Jaakko Sahimaan kanssa työn merkityksellisyydestä. Hän kehotti pysähtymään, reflektoimaan, visioimaan ja valmistautumaan. Vinkin konkretisoimiseksi Jaakko kertoi, että hänellä on omana syntymäpäivänään tapana pysähtyä ja reflektoida omaa uratilannettaan ja tekemään suunnitelmia sekä valmistautumaan tulevaisuutta varten. Tällainen tasaisin väliajoin pysähtyminen auttaa huomaamaan saavutuksia mutta lisäksi asettamaan tavoitteita tulevaan.

2. Kuuntele omaa intuitiota – mitä haluat ihan oikeasti?

Johanna Huhtariihi kertoi meille uratarinansa ja avasi, kuinka oli löytänyt 54-vuotiaana unelmaduuninsa. Johannan uravinkki oli kuunnella omaa sisintään. Jos mietit miten pääset uralla eteenpäin, kuuntele omaa intuitiota ja sitä, mitä ihan oikeasti haluat. Älä kuuntele mitä ulkopuolelta sanotaan tai millaisia paineita sinulle asetetaan, vaan kuuntele itseäsi.

3. Keskustele ja uhraa.

Jonathan Rasmus kehotti keskustelemaan ihmisten kanssa ja laajentamaan siten mahdollisuuksien horisonttia. Älä katso liian kapeasti omaa uraasi, vaan mieti sitä laajemmin. Keskustelu ihmisten kanssa voi herättää uusia ajatuksia ja voit huomata sitä kautta mitä haluaisit tehdä urallasi.

Jonathanin mukaan usein uralla etenemisen suurin este on se, ettei halua uhrata mitään. Joskus täytyy tinkiä esimerkiksi työn sijainnista, palkasta, sisällöstä tai työajoista. Mieti voisitko uhrata jotain nyt ja tähdätä jossain kohtaa myöhemmin täyttämään kaikki kriteerisi.

4. Tunne itsesi ja huolehdi voimavaroistasi ja vastaanota elämää.

Sanna Laakkio painotti itsetuntemusta. Sinun olisi hyvä tunnistaa ja sanoittaa omat vahvuudet kilpailueduksesi. Vahvuutesi ei välttämättä ole nykyisen työsi kovaa osaamista, vaan se voi olla jotain siirrettävää, kuten vaikkapa analyyttisyys tai ongelmanratkaisukyky. Sanna on itse rohkea ja kehottaa siihen myös muita. Kysele, ole utelias, keskustele ja auta.

5. Ole aktiivinen ja näkyvissä.

Suorahakukonsultti Roy Herold kertoi meille suorahakujen kiemuroista. Hän kehotti urallaan eteenpäin haikailevia olemaan aktiivisia ja näkyvissä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa muissa kanavissa. Mikään ei myöskään estä sitä, että tuot oman osaamisesi ja tilanteesi sekä toiveesi esiin kontaktoimalla suorahakukonsulttia.

Hyvänä vinkkinä Roy muistutti myös kärsivällisyydestä. Asiat eivät välttämättä tapahdu juuri nyt, mutta aktiivisuus voi tuottaa hedelmää myöhemmin, kun juuri sinulle sopiva rooli aukeaa.

6. Uramuutos: petaa hyppy tuntemattomaan hyvin, jotta voit kokeilla sitä turvallisesti.

Joni Jaakkola on itse tehnyt uramuutoksen insinööristä hyvinvointiyrittäjäksi ja kertoi meille mielenkiintoisen uratarinansa. Joni antoi jaksossa hyviä vinkkejä uramuutokseen ja yrittäjänä toimimiseen. Joni kehotti uramuutoksen edessä pohtimaan, mikä on pahin skenaario, josta kuitenkin selviät. Selvitä siis pahimmat kuopat ja jos ne on ylitettävissä, lähde kokeilemaan rohkeasti.

7. Puhu uratoiveistasi ääneen.

Kokenut HR-osaaja Sanna Kulmala pohjusti uravinkkinsä kehottamalla ensin miettimään, mitä uralla eteneminen itselle tarkoittaa. Se ei välttämättä ole suoraan ylöspäin menevä tehtävä, vaan se voi olla myös askel sivulle tai alaspäin.

Sen jälkeen kun eteenpäin meneminen on kirkastunut, on hyvä jututtaa ihmisiä ja sitä kautta laajentaa omia ajatuksia. Oman esihenkilön tai vastaavan henkilön kanssa kannattaa keskustella uratoiveistaan. He pystyvät usein vaikuttamaan asioihin, mutta eivät pysty lukemaan ajatuksia. On siis tärkeää avata suunsa ja toiveet voivat hyvinkin toteutua.

8. Pyydä palautetta – onko jotain mitä voisit oppia seuraavaa uratavoitetta varten?

Lifeworksin uravalmentajanakin toimiva Hanna Westerholm kehotti niin ikään kirkastamaan ensin sen, mitä eteenpäin meneminen itselle tarkoittaa. Tavoitteen kirkastamisen jälkeen on hyvä tehdä konkreettinen toimintasuunnitelma. Siinä auttaa palautteen pyytäminen. Voit kysyä tavoittelemasi työn osaajalta onko jotain mitä voisit oppia tai kehittää, joka auttaisi uratavoitteen saavuttamisessa.

9. Kartoita sinulle tärkeimmät työhön liittyvät arvot.

Hyvinvointivalmentaja Riikka Pasasen kanssa keskustelimme kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Riikka kehotti pohtimaan itselleen tärkeitä arvoja ja kartoittamaan ensin toteutuvatko ne tällä hetkellä. Mikäli ne eivät toteudu, pohdi miten ne voisivat toteutua paremmin.

Jos esimerkiksi omat arvot eivät kohtaa työnantajan arvojen kanssa, onko helpompaa lähteä muuttamaan työnantajan arvoja, vai voisitko lähteä etsimään työnantajaa, jonka kanssa arvot matchaavat? Tai ehkäpä toimia kokonaan omien arvojen pohjalta yrittäjänä?


Jos jokin uravinkeistä puhutteli erityisen paljon, voit käydä kuuntelemassa Uralla eteenpäin -podcastin jaksot kokonaisuudessaan Spotifysta, Suplasta ja YouTubesta.


Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran 19.5.2021.


Kaipaatko apua uralla etenemiseen? Tarjoamme uravalmennusta, jossa saat ammattitaitoisen uravalmentajan pohtimaan kanssasi seuraavaa ura-askeltasi.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä