Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Anna Storm

Recruitment Communications Specialist, MPS Career / 17.8.2023

Tägit: Työhaastattelu, Työnhaku

Parhaat palat itsestä

Työhaastattelu on nopea tilanne, jossa haastattelija muodostaa sinusta käsityksen työntekijänä ja kollegana. Haastattelija haluaa tietää, että osaamisesi tukee tehtävästä suoriutumista, ja että olet motivoitunut. Luultavasti haastattelijaa kiinnostaa myös persoonasi. Kuten Esa Komonen meiltä MPS:ltä tiivisti, ”Töitä tehdään ihmisten kanssa, jonka vuoksi sopivat henkilökemiat ovat tärkeät työn sujuvuuden kannalta.” 

Vaikka hakija olisi kuinka täydellisesti sopiva tehtävään, haastattelijan saama vaikutelma ratkaisee. Haastattelija ei pysty lyhyessä ajassa näkemään sitä minääsi, joka on tehnyt työtään vuosia, tai sitä henkilöä, jonka läheiset kollegat tuntevat. Mitkä ovat ne palaset minästäsi, jotka ainakin haluat haastattelijan näkevän? Ne jotka tuovat parhaiten esiin osaamisesi ja motivaatiosi? 

”Kenet he haluavat” vai ”kuka olen”?

Moni meistä on varmasti työpaikkaa hakiessa miettinyt, millainen henkilö firmaan halutaan palkata. Ratkaiseeko osaaminen, vai pitäisikö hakijan olla tietynlainen ihminen? Korostuuko rekrytoinneissa persoona, ehkä liikaakin – eikö yrityksen pitäisi olla työntekijöiden näköinen, eikä päinvastoin? 

Koska me ihmiset olemme joustavia, varmasti moni meistä on työhaastattelussa esimerkiksi vähän ekstrovertimpi tai vähän itsevarmempi. Tai vaikka vähän innokkaampi oppimaan uutta, vaikka arkipäivän puurtamisen keskellä siihen ei todellisuudessa aina löytyisi energiaa. Tämä on ihan normaalia – haastattelija saa kyllä nähdä sinut sellaisena, kuin olisit parhaana päivänäsi, ei välttämättä juuri sellaisena, kuin olisit kaikkein kiireisimpänä viikkona ennen kesälomaa. 

Myös kommunikaatiotyyli vaihtelee paljon yrityksestä toiseen. Siinä missä yhdessä yrityksessä työhaastattelu on jäykkä ja virallinen, toisessa ehkä tuttavallisempi ja rennompi keskustelu on normaalia. Moni meistä varmasti pukeutuu työhaastatteluun tavalla, jolla arvelee yrityksessä pukeuduttavan. Samalla tavalla voi tunnustella kommunikaatiotyyliä ja sovittaa siihen oma tapa keskustella. 


💡 Työhaastattelu tulossa? Jos kaipaat rekrytoijan sparrausta tulevaa haastattelua varten, tutustu Startti työnhakuun -sparraukseen!


Mutta entä jos he haluavat jonkun ihan muun?

Tuleeko joskus kiusaus esittää juuri sellaista tyyppiä, jonka oletat sopivan työyhteisöön, tai jollaisen haastattelija ehkä haluaisi rekrytoida? Sosiaalisempaa, nuorekkaampaa, taiteellisempaa…Olisiko se hyvä idea, vai todella huono? 

Itselleni on jäänyt positiivinen muisto vuosien takaisesta työhaastattelusta, johon nuorempi minäni saapui väsyneenä ja stressattuna. Olin käynyt läpi useita haastatteluja lyhyen ajan sisällä. Tässä haastattelussa en jaksanut esittää yhtään mitään roolia, en innokkaampaa tai kiinnostavampaa tai korostetun itsevarmaa. Keskustelumme aikana olin vain oma viilipytty tavis-itseni. Haastattelun loppupuolella haastattelija totesi, että uskoisi minun sopivan tehtävään hyvin, ja lisäksi ”olen saanut sinusta hyvän, rauhallisen vaikutelman”. (Kyllä, sain paikan!)

Kenenä sinä menet työhaastatteluun? 


Blogin kirjoittaja on MPS:n rekrytointiviestinnän asiantuntija Anna Storm, joka on työskennellyt rekrytointimedioiden parissa vuodesta 2011.


💻 Lisää vinkkejä työnhaun käynnistämiseen ja suunnitteluun löydät Onnistujan urapalvelusta. Kokeile maksutta 14 päivää!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä