Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lea Kettunen, Recruitment Marketing Specialist, MPS Career

Lea Kettunen

Recruitment Marketing Specialist, MPS Career / 22.2.2024

Tägit: Itsensä kehittäminen, Itsetuntemus, Osaaminen, Vahvuudet

Miten tunnistat ja ruokit luovuuttasi?

Me kaikki olemme lapsena luovia, mutta oikeissa olosuhteissa se tapa ajatella jatkuu myös aikuisena ja työelämässä. Työelämän ulkopuolella keksimme usein niksejä ja kikkoja arjen helpottamiseen sen enempää ajattelematta, esimerkkinä nyt vaikkapa sukkahousuniksit. Se on kuitenkin mielestäni juuri sitä luovuutta, joka tekisi työstäkin sujuvampaa.

Kun olet työtehtävän äärellä, joka on hankala tai muuten vaan rasittava, niin esitä itsellesi kysymys: voisiko tätä tehdä järkevämmin? Joskus toki saattaa olla syytä esittää myös kysymys, että tarvitseeko tätä tehtävää tehdä ollenkaan… Mieti ratkaisua, ja jos on edes häivähdys jostain ideasta, niin keskustele kollegoiden, kavereiden tai esihenkilön kanssa aiheesta. Parhaan ratkaisun löytäminen vaatii usein paitsi asioiden sanomista ääneen, niin toisaalta jonkun toisen ideointia oman idean päälle.

Monessa työssä tuntuu olevan näennäisen tehokkuuden vaade. Itse kutsun sitä puuhasteluksi. Tarkoitan sillä sitä, kun suoritetaan kiireellä tehtävä tehtävän jälkeen, mutta ei välttämättä koskaan ehditä miettiä, että mikä on tavoite ja tarkoitus. Luovuus vaatiikin aina ripauksen rohkeutta. Koneiston pyöriessä pitäisi uskaltaa kysellä ja ehdottaa joskus isommankin kiven heittämistä rattaisiin. Mutta toisaalta mitään vahinkoa ei tapahdu siitä, että ajattelee vaihtoehtoja ääneen. Se saattaa olla kuitenkin se ensimmäinen kipinä, joka realisoituu myöhemmin suurenakin muutoksena.

Tee luovasta ajattelusta oma vahvuutesi työssä

Luovuus on mielestäni siis taito, joka voisi olla meillä kaikilla työssä läsnä. Sitä pidetään myös yhtenä tärkeimmistä tulevaisuuden työelämätaidoista. World Economic Forum listasi vuonna 2023 tulevaisuuden nousevat taidot ja luova ajattelu oli ykkösenä. Siellä tuskin mietittiin, että maailma tarvitsee tulevaisuudessa miljardia Art Directoria, vaan nimenomaan luovan ajattelun läsnäoloa ihan kaikissa työtehtävissä.

Mieti, koska viimeksi olet ratkaissut jonkin ongelman tai keksinyt jonkin kikan millä helpotit elämääsi, vaikka ihan pienenkin jutun. Taputa itseäsi selkään, hyvin hoksattu! Jos ei tule tällä kertaa mitään mieleen, niin tunnista joku asia, joka kismittää tai hankaloittaa arkea, mieti siihen joku ratkaisu ja kokeile. Jos voit miettiä jonkun kanssa, niin aina parempi. Tärkeää on aina myös muistaa kehua itseäsi ja kaveria keksityistä kikoista ja ratkaisuista, vaikka kokeilu menisikin pieleen.

Oman työn sisältöön vaikuttamisen mahdollisuutta pidetään yhtenä tärkeimmistä tekijöistä työtyytyväisyyden takana sekä syynä sitoutua työnantajaan. Voit siis tehdä itse omasta työstäsi mielekkäämpää ja lisäksi omalta osaltasi pikkuhiljaa viedä eteenpäin työkulttuuria, jossa uskalletaan keksiä ja kokeilla. Kun tunnistat luovuuden mahdollisuudet työssäsi ja ruokit sitä pikkuhiljaa, niin riippumatta mitä työtä teet, sinua kaivataan nyt ja tulevaisuudessa.


Blogin kirjoittaja Lea Kettunen työskentelee MPS:lla tällä hetkellä rekrytointimarkkinoinnissa, mutta pääsee hyödyntämään markkinoinnin kokemustaan myös B2B-markkinoinnin parissa. Aiemmin graafisena suunnittelijanakin toiminut Lea paljastaa, että nk. ”luova” työ pitää sisällään melko paljon rutiinia, kaavamaisuutta ja teknistä tekemistä. Aidosti luovalle ajattelulle on hyvin vaihtelevasti aikaa, kuten missä tahansa muussakin työssä.


Olisiko aika suunnata uuteen, muttet ole aivan varma minne? Kun kaipaat uusia tuulia urapolullesi ja seuraava askel on vielä sumun peitossa, uravalmentajamme auttavat sinua uuden suunnan löytämisessä. Tutustu Uralla eteenpäin tai Johtajan urastrategia -valmennukseen!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä